Új név alatt, de a régi, megszokott keretek között várnak minden érdeklődőt minden hónap második szerdáján, 18 órától a HuMuSz-estekre, melyek keretében meghívott szakemberekkel beszélgetünk a fenntarthatóság, ökológia és jól-lét gyakorlati kérdéseiről. A programról, az előadókról és a témákról részletesen olvashatnak az alábbi honlapon: http://www.humusz.hu/eloadasok/lakossagi
Idei témáink:

Környezettudatosság a gyakorlatban

Előadóink Zelenák Adrián és Rakonczay Tamás, a zoldbolt.hu és a zoldpolc.hu működtetői. Más megközelítés, ugyanaz a cél: környezettudatos termékekkel segíteni a fenntartható életmód terjedését. Mi számít zöldnek és mi nem?
Az ingyenes előadás időpontja: 2010. október 13. (szerda) 18.00 óra
Helyszíne: HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

A városi tanya - közösségi kertek nyugaton és itthon

A közösségi kert nálunk jórészt ismeretlen fogalom, de tőlünk nyugatra elterjedt, népszerű kezdeményezés. Egy kert, amely közösséget teremt, zöldet, kikapcsolódást és élelmet ad. A tengerentúlon több mint tízezer közösségi kert működik, Budapesten is van már egy.
Meghívott előadónk Rosta Gábor, aki A városi tanya címmel könyvet írt az „urban farming”-ról, és rendszeresen ír a témáról ugyanilyen című blogjába is.
Az ingyenes előadás időpontja: 2010. november 10. (szerda) 18.00 óra
Helyszíne: HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

Szökés a közműrabszolgaságból – a fenntartható, autonóm vidéki lét keresésének története


A gyakorlatban is kipróbált ötletek egy vidéki ház felújításának tíz éves, befejezetlen története kapcsán. Az utóbbi években a máriahalmi ház lassan alakul, miközben a történet egyfajta szökési kísérletté kezd válni: szökéssé a közműrabszolgaságból.
Meghívott előadónk Szalai Péter, aki megosztja velünk gyakorlati tapasztalatait lemezradiátorból készített padlófűtésről, talajhőcserélős hűtő-szellőztetőről, a tűzkorsóról, vizes fal házilagos szigeteléséről, "thermo" üvegről mely újrahasznosított ablaküvegből készült, tömegkályháról, tömegkazánról és a fafűtésről általában.

Az ingyenes előadás időpontja: 2010. december 8. (szerda) 18.00 óra
Helyszíne: HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

(Forrás: HuMuSz Ház)