Az európai ELIANT Szövetség Európa szerte aláírásgyűjtési kampányba kezd

Most azonnal támogathatja az Eliant-kampányt online-aláírásával a www.eliant.eu weboldalon

Az aláírásgyűjtés az alkalmazott antropozófiai kezdeményezések támogatását és jogi biztonságának elérését szolgálja. Európa számára fontosnak tartjuk, hogy az antropozófus gyógyászat, gyógypedagógia, a Waldorf-nevelés, a Demeter-élelmiszerek, a bio-dinamikus mezőgazdálkodás és más alkalmazott antropozófiai kezdeményezések bárki számára elérhető legyen és továbbfejlődhessen.


Az Alkalmazott Antropozófiai Kezdeményezések Európai Szövetségének, az ELIANT-nak alapítói ezen kezdeményezések jogi biztosítására már évekkel ezelőtt bejegyezték tevékenységüket Brüsszelben. Most az előtt a feladat előtt állnak, hogy ezt a jogi lehetőséget egymillió aláírás gyűjtésének demokratikus eszközével valódi politikai súllyá formálják.

Ez fontos és aktuális feladat, hiszen például a Demeter International elvesztette a bébiételek forgalmazásának jogát az Európai Unió bébiételekre vonatkozó vitamin-rendeletének következtében: a Demeter irányelvek ugyanis nem engedik termékeinek mesterséges vitaminokkal való dúsítását – miközben ez az EU-ban előírássá vált (EU-irányelvek 96/5/EG).

Az antropozófiai gyógyszerek forgalomba hozatali jogának eléréséhez el kell tudni fogadtatni az Európai Unióban egy olyan speciális regisztrációs formát, amely az antropozófiai készítmények előállítási módjával és hatásmechanizmusának kifejtésével összhangban vannak.

Az európai intézményekben egymillió aláírásnak – amennyiben azokat több tagországban gyűjtötték össze – van politikai súlya. Ez a szám az Európai Unió alkotmányos egyezményében lefektetetett szám (l–47. cikkely, 4. bekezdés). S bár a rendelkezés még nem lépett érvénybe, máris jelentős politikai erőt képez, ha egy Európa Parlament-i hivatalhoz benyújtott kezdeményezés vagy beadvány társadalmi támogatottságát vizsgálják, hogy ez az un. „kritikus tömeg” a kezdeményezés mögött áll-e vagy sem.

Ilyen módon minden aláírás számít és segít, amelyet az ELIANT-kampány felhívására Önök elküldenek nekünk.


Az Antropozófiai Alkalmazott Kezdeményezések Európai Szövetsége, rövid nevén ELIANT tíz európai szinten tevékeny szövetség, illetve intézmény összefogása. (A nevük megtalálható a 2006.09.29-én elfogadott alapítólevélben, kartában.)

Az ELIANT Szövetség alapítólevele, kartája és az aláírásgyűjtő ív az interneten megtalálható és letölthető. A weboldal címe: www. eliant.eu

Ha a kampányt, az Eliant-akciót támogatni szeretné, keresse a kampány szervezőit:

Thomas Göing, AKTION ELIANT, Rebgasse 37., D-79540 Lörrach, fax: + 49 7621 168 18 63, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..