Ökumenikus istentiszteletet tartottak a határon túli magyarságért a történelmi egyházak részvételével péntek este a Bazilika előtt a Szent István téren, melynek keretén belül felavatták a Magyar Egység Zászlaját. A címerrel ékesített lobogó a nemzeti összetartozás és az egymás iránti szeretetet hivatott jelképezni."Nagy szeretettel köszönjük engesztelő tanúságtételünkön megjelent valamennyi honfitársunkat a kettosallampolgarsag.hu szerkesztősége nevében" nyitotta meg Pitti Katalin a Bazilika előtt megrendezett "Csendes ima" elnevezésű ökumenikus rendezvényt, ahol a történelmi keresztény egyházak részéről Csuka Tamás dandártábornok, protestáns tábori püspök, Végvári Vazul ferences szerzetes, Erdélyi Csaba evangélikus lelkész és Léta Sándor unitárius lelkész jelent meg.

A művésznő szerint a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca ellenéri is hiszi: egyek vagyunk, összetartozunk, és Istenben bízva, évezredes hitünkben megerősödve folytatjuk küzdelmünket a magyar nemzet egységéért. Az istentiszteleten jelen volt Petrás Mária csángó énekművész is, aki a dal erejével tett tanúságot a magyarok összetartozásáról.

Az éneket követően Pitti Katalin elmondta:

- Engesztelünk, tanúságot teszünk és imádkozunk. Engesztelünk, mert a magyarok egy része súlyos bűnt követett el, amikor december 5-én NEM-et mondott saját testvéreire. Tanúságot teszünk elszakított nemzettársaink felé arról, hogy amíg élünk, nem hagyjuk őket magukra, és soha nem adjuk fel a küzdelmünket a nemzet újraegyesítéséért. És imádkozunk. Imádkozunk Istenhez hazánkért, a Kárpát-medence és a nagyvilág minden magyar lelkéért. Imádkozunk, hogy az elvakítottak újra lássanak, a megsüketítettek újra halljanak, az elbénítottak újra erőre kapjanak. Az ökumenikus istentiszteletünk célja, hogy a magyarság visszanyerje és megerősítse újra és újra elveszni tűnő hitet a magyar nemzet jövőjében.

"Legyen ez az istentisztelet egy messze hangzó üzenet arról, hogy minden furmány és szembefordító erőfeszítés ellenére összetartozunk!"

zárta gondolatait Pitti Katalin.

A történelmi egyházak képviselőinek beszédei után a művésznő a "Magyar Egység Zászlajának" megáldását kérte a jelenlévő lelkészektől. A címerrel ékesített lobogó jelképezi a nemzeti összetartozás és az egymás iránti szeretetet.

Az istentiszteleten részt vett Böjte Csaba ferences szerzetes is, aki a határon túliak üzenetét hozta el. Véleménye szerint nem szabd csüggedni, hanem optimistán kell a jövő elébe nézni, folytatni kell a megkezdett munkát. Böjte atya arra is kérte a helyszínen lévőket, hogy támogassák a csángóföldi iskolaépítés tervét.

Az rendezvény végén Petrás Mária és Pitti Katalin vezérletével a résztvevők elénekelték a Szózatot és a Székely Himnuszt.

Forrás: gondola