Székelyudvarhely: Egy ősi foglalkozás felélesztése

"Belső-Ázsiában mindig az asszonyok feladata volt a nemezkészítés. Minden évben a megfelelő időben még ma is ők készítik családjaik számára a szükséges nemeztakarókat. A készítés technikája mit sem változott az idők folyamán, mintakincsében általában helyi sajátosságok, hagyományok érvényesülnek.
Akik az udvarhelyi Művelődési Házban ellátogatnak a nemezkészítők foglalkozásaira, saját fantáziavilágukat, szépérzéküket fejleszthetik, mindamellett hasznos tárgyakat készíthetnek.

A mongolok például mesterei voltak a nemezkészítésnek. A nagy utazók részletesen beszámoltak a mongol birodalomban látott nemezsátrakról és használati tárgyakról. Hérodotosz is tett említést a nomádok által használt nemezsátorról. Magyar földön egykor a szűr- és gubakészítők, illetve a takácsok tudománya volt a nemezkészítés. A török nemezkészítők elsősorban szőnyegeket, pásztorkepenget és izzasztót, vagyis nyereg alá való takarót készítenek. A nemez nem más, mint állatszőr vagy gyapjú tömör összepréselése egyenletes anyaggá. Elméletileg mindenféle állat szőréből készíthető nemez. Nagyon sokféle használati tárgyat (sátor, erszény, takaró), ruhadarabokat (sapka, kesztyű, papucs, köpeny), mágikus szimbólumokat (ún. idolok, amelyek megvédték az embereket a rossz és gonosz erőktől), sőt játékokat is készítettek nemezből. Előállításához szükség van gyapjúra (beszerezhető a textilboltokban, gazdáktól, ill. gyapjúfésüldékben), szappanra, meleg vízre, valamint rajzlapra. És persze türelem is kell hozzá, mert a nemezkészítés hosszúra nyúlhat. De aggodalomra semmi ok, mert a munkafolyamat már önmagában is örömet nyújt. Jónás Emese és Vass Tímea tanítja szerdánként öt órától az érdeklődőket a nemezkészítés fortélyaira, hatéves kortól bárki képes elsajátítani ezt a foglalkozást. 2000-ben a Bóbita Játszóház keretén belül sajátították el a nemezkészítést Bencze Ilona, a Kuckó Egyesület vezetőjének irányításával. Otthoni foglalatosságként nem alkalmas a nemezelés, legfönnebb nyáron, a szabadban, mivel sok meleg víz szükséges a munkához. A falra akaszthatós, nemezből készült képek, kisebb tárgyak egy-két délután alatt elkészülnek.
A foglalkozásokon a Kuckó Egyesület biztosítja a hozzávalókat, a tanulni vágyók mindössze „munkaruhát“ kell magukkal vigyenek. A gyerekek saját maguk lehetnek játékaik megformálói – labdát, babát, kézbábokat –, míg a felnőttek akár használati tárgyakat, hasznos kellékeket is készíthetnek. "