2004. február 14-15-én Kolozsváron ülésezett a Magyarok Világszövetségének elnöksége. A testület határozott A magyarság és a Kelet címmel megrendezendő Magyarok VI. Világkongresszusának előkészítéséről, az MVSz alapszabálymódosító küldöttgyűlésének összehívásáról, az alapszabálymódosítás szempontjairól és az Országos Tanácsok, illetve megyei szervezetek támogatásáról.

A Magyarok VI. Világkongresszusa, amely az idén A magyarság és a Kelet címmel kerül megrendezésre, 2004. május 31. és június 6. között ülésezik Budapesten és Tápiószentmártonban. A Világkongresszus megnyitója június 1-én lesz Budapesten. Ugyancsak Budapesten rendezik a Világkongresszus keretében zajló In vivo orvoskonferenciát.

A magyarság őstörténetével, a keleti rokon népekkel és a magyarság keleti gyökereivel foglalkozó őstörténeti konferencia Tápiószentmártonban tanácskozik június 3-5. között. Ezeken a napokon kerül sor Tápiószentmártonban az Attila kulturális fesztiválra, amelyet a Világkongresszus keretében az MVSz Tápiószentmárton önkormányzatával, a Kincsem Lovasparkkal, Tápiómente településeivel és a tápiómenti polgári körök szövetségével közösen szervez.

A Világkongresszus művészeti vezetésére az elnökség Jánosi Andrást, a Jánosi Együttes vezetőjét kérte fel.

A Világkongresszus idején nemzetstratégiai konferenciát is szerveznek. Az elnökség elfogadta Zétényi Zsolt előterjesztését a magyar történelmi alkotmányosság jogfolytonosságáról, a Szent Koronáról.

A Magyarok VI. Világkongresszusának záróünnepsége június 5-én lesz Tápiószentmártonban, majd június 6-án a tavalyihoz hasonló felvonulásra krül sor Budapesten az Andrássy úton.

Az elnökség összehívta az alapszabálymódosító küldöttgyűlést, amely Budapesten ülésezik június 2-án.

Nádasdi István tájékoztatója, valamint a Svédországi Magyar Protestáns Gyülekezetek Közösségének belépése az MVSz-be egyaránt bizonyítja, hogy a korábbi kormányzati beavatkozás ellenére a Nyugaton élő magyarok megfelelően értékelik a Magyarok Világszövetsége tevékanységét.

Az MVSz elnöksége határozott a Kárpát-medencei Országos Tanácsok és a magyarországi megyei szervezetek anyagi támogatásáról. Hasonló anyagi támogatásra az elmúlt négy évben nem volt lehetőség.

Budapest - Kolozsvár, 2004. február 16.

MVSz Sajtószolgálat