Bocskai Istvánt ünnepelték Kolozsváron

Bocskai István fejedelemmé választásának 400. évfordulóját ünnepelték szeptember végén Kolozsváron. Az eseményre a kolozsvári Történelmi Múzeum, a Sapientia Egyetem, a Budapesti Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, a Román Történelmi Intézet és az Erdélyi Református Püspökség támogatásával került sor. buda küldte be: "


 A délelőtti tudományos ülésszak után időszakos kiállítás nyílt a Kolozsvári Történeti Múzeumban, Bocskai István politikai, diplomáciai és hadvezéri tevékenységéről. A kiállítás ékességei közé tartozik Bocskai Istvánnak 1605-ből származó fejedelmi jogara, valamint az a mellszobor, amelyet a budapesti Dr. Berek Lajos mérnök-ezredes készített, és a kolozsvári Történelmi Múzeumnak adományozott. A szobor készítésének költségeit a Bécsben élő, de Magyarországról származó Sarkadi Szabó Julianna fedezte. A kiállítást Ioan Piso, a Kolozsvári Történelmi Múzeum igazgatója nyitotta meg, szerinte a rendezvény összhangban van az európai szellemiséggel, amelyet csak időnként árnyékolt be a politika. Bocskai az európai szellemiség előfutárának tekinthető, mondta.
Tudor Sălăgean, a történeti részleg vezetője is Bocskai haladó európai gondolkodásmódját emelte ki, valamint köszönetét fejezte ki a Bocskai-mellszobor adományozásáért. Ezek után Dr. Berek Lajos adományozó oklevelet nyújtott át Ioan Piso igazgatónak.
Dr. Mitu Melinda aligazgatótól megtudtuk, hogy a kiállítás november 20-ig tekinthető meg, később a mellszobor az intézet középkori alapkiállításának részét fogja képezni.
Dr. Berek Lajos otthonosan érezte magát a román történészek között. Köztéri alkotásainak száma meghaladja az ötvenet, Romániában ez az ötödik szobra, de a hatodik átadására is a napokban kerül sor. – Bocskai István ma is megőrizte időszerűségét: egymás iránt toleranciával és türelemmel kell viseltetnünk, mert ez Bocskainak ma is érvényes üzenete – mondta az alkotó.
Sarkadi Szabó Julianna, az irodalom és a történelem elkötelezettjeként kívánt most is hozzájárulni a hagyományok továbbéltetéséhez. Ez a második – de reményei szerint nem utolsó – alkalom, hogy erdélyi művészeti alkotás megvalósítását támogatja.

Nagy-Hintós Diana


Forrás: http://www.hhrf.org/szabadsag/uj/index.php

2005. szeptember 26.