Kevesen tudják, hogy 1858-ban a francia Crouy-Chanel Ágoston herceg árpádházi trónkövetelőként lépett fel a magyar emigáció nagy részének és III. Napóleonnak a támogatásával, Ferenc Józsefhez levelet írt, melyben népszavazást és a magyar ügyekbe való beleszólást követelt.
A Crouy-Chanel francia grófi család és a Croy belga főhercegi család egy bizonyos "András herceg" Félix és Márk nevű fiaitól származik. A 19. század történészei III. András fiainak vélték őket, mivel III. András adományozta nekik az ő apja, Utószülött István által szerzett Croy birtokot.Egy nemrég előkerült velencei okirat szerint viszont II. András fia, a Halicsban uralkodó András herceg, túlélve a város ostromát, Velencébe menekült, ahol megházasodott. Halicsi Andrásról úgy tartják, hogy Halics ostromakor meghalt, azonban ezt semmilyen hiteles dokumentum nem támasztja alá, az ukrán krónikákban csupán az szerepel, hogy meghalt- ugyanakkor ott is megemlítik azt, hogy egy változat szerint túlélte az ostromot, és Velencébe ment...


A Crouy-Chanel család férfitagjai születési előjog alapján a máltai lovagrend tagjai, mivel ősük, II. András pénzadománnyal támogatta a lovagokat. Származásukat az Anjouk is elismerték, és próbálták távol tartani őket a tróntól. I. Miksa császár is említést tesz a Crouy-Chanel család árpádházi származásáról, akárcsak Szép Fülöp király.