Több mint kétszázan vettek részt 2012. október 5-én a győri Duna-bástya megmentéséért a Dunakapu téren az Arrabona Városvédő Egyesület békés tüntetésén, amelyhez a Váralja Szövetség közleményben csatlakozott. A városvezetés által támogatott mélygarázs-projekt hazánk egyik legjelentősebb reneszánsz emlékét és a környék műemlék-jellegű házait egyaránt veszélyezteti. 

Budapesti örökségvédő akciókat megszégyenítően sokan, több mint kétszázan vettek részt a győri Duna-bástya megmentéséért tartott gyűlésen a dunántúli történelmi város egyik gyönyörű terén, a Dunakapu téren. Az itt található reneszánsz építmény, a Duna-bástya és a mögötte sorakozó műemlék-jellegű épületek sorsa forog most kockán. 
 
A demonstrációt az Arrabona Városvédő Egyesület szervezte, amelyet győri értékőrző lakosok alapítottak 2009-ben. A szervezet a műemlékvédelem mellett élénken ápolja nemzeti hagyományainkat, pallérozza kultúránkat, történelmi emlékeinket. A tüntetésen felszólalt Szabó Gyula, a szervezet alelnöke, Ráday Mihály műemlékvédő és Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnöke.
 
A Váralja Szövetség külön közleményben állt ki az Arrabona Városvédő Egyesület és a győri örökségvédelmi törekvések mellett. Szervezetük hangsúlyozza: a Duna-bástya és környezete olyan történelmi értékeket képvisel, amelyek megőrzése kötelességünk. 
 
A Duna-bástya a mai Dunakapu tér alatt húzódik, nagy részét 1939-ben bontották el, ám jelentős része a föld alatt ma is megvan, ahogy ez a régészeti feltárás képén is jól látható. A mélygarázs megvalósulásával a tér nemcsak történelmi hangulatát veszítené el, hanem egyszersmind a Duna-bástya is megsemmisülne.
 
A helyiek azonban nemcsak tiltakoznak, hanem a jövőre is gondolnak. Szerencsére a Duna-bástyáról igen pontos feljegyzések vannak, így hiteles rekonstruálása nem lehetetlen kihívás. Az Arrabona Városvédő Egyesület már elkészítette terveinek makettjét, amely alapján a Duna-bástyát turisztikai látványosságként mutatnák be a XVIII. századi pattantyúsházakkal, az így létrejövő műemléki egység pedig a Szigetköz kapujául szolgálna.