Szomszédaink már öko-szolgáltatótól is rendelhetik az áramot. Az ország 2020-ig 45 %-ra szeretné növelni a megújulók arányát. Herbert Lechner, az Osztrák Energiaügynökség (Österreichische Energieagentur) munkatársa szerint a legfontosabb cél az energiafelhasználás csökkentése. Ugyanakkor szükség van a megújuló energiaforrások elterjesztésére is, melyeknek 2005-ben 21,4% volt az arányuk az ország ellátásában. Ezzel Ausztria negyedik helyezett az Európai Unióban.

A megújuló energia összesen évi 300 PetaJoule-al járul hozzá a termeléshez, a következő megoszlásban:
Bioenergia: 157 PJ
Vízenergia: 131 PJ
Hőszivattyú: 5 PJ
Napkollektor: 3,4 PJ
Szélenergia: 3,3 PJ
Geotermikus: 0,2 PJ
Fotovoltaikus napenergia: 0,04 PJ

A kitűzött célok szerint 2010-ig 25%-ra, 2020-ig pedig 45 %-ra kell növelni a megújulók arányát. Lechner szerint nehéz lesz teljesíteni ezeket a célkitűzéseket, mivel az energiafogyasztás évente 2,5%-al növekszik. Ennek egyik jelentős eleme a közlekedés energiafogyasztásának növekedése, mivel az ország polgárai egyre többet autóznak, egyre nagyobb autókkal. Közben az elektromos áramfogyasztás is növekedik. Emiatt mostanában egyre inkább előtérbe kerül az energiahatékonyság növelése.

A napenergiás fűtési rendszerek, napkollektorok, vízmelegítő rendszerek, biomassza-kazánok előállítása ma már az osztrák ipar egyik húzóágazatát képezi.

Forrás és teljes cikk: Greenfo (http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=18248/)