Nyár végén, ősz elején forgalomba kívánják hozni a Rábaköz saját „pénzét”, a tallért – közölte Huttlesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökhelyettese az MTI érdeklődésére.
A hatvanezernél is több lakosú térség saját pénzhelyettesítő utalványának kibocsátója az első ilyen hazai rendszert, a soproni kékfrankot megszervező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet lesz, a két fizetőeszközt pedig egymás működési területén is elfogadják – közölte.
Tájékoztatása szerint a rábaközi tallér kibocsátásával a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása a céljuk, és arra számítanak, hogy a rábaközi fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válik. Hozzátette: korábban önálló kibocsátásban gondolkoztak, de a soproni partnerrel egyeztetve felismerték, hogy az együttműködés mindkét fél számára jelentős előnyöket hordoz.

Múlt év augusztusában írt alá együttműködési megállapodást a rendszer megteremtéséről Perkovátz Tamás, a soproni fizetőeszköz mögött álló szervezet vezetője és Hámori György, Kapuvár polgármestere, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnöke.
(www.napi.hu)