A világörökség része lehet a magyarok legfontosabb zarándokhelye, Csíksomlyó. A román kulturális miniszter, Kelemen Hunor már javasolta, hogy vegyék fel a szent helyet az UNESCO listájára. A szakemberek szerint a csíksomlyói pünkösdi búcsú megfelel a követelményeknek, hiszen több száz éves múltra tekint vissza és Közép-Kelet-Európa legnagyobb Mária-kegyhelye.
Évről-évre több százezer magyar zarándokol el a pünkösdkor Csíksomolyóra, hogy együtt imádkozzanak a Szűzanyához. Ezt a szent helyet szeretnék felvetetni az UNESCO világörökségi listájára. Az infrastruktúra kiépítését már idén megkezdik Csíkszeredában.
"Mi arra készülünk, hogy a kegyhelyet és környékét azt emeljük ahhoz a ranghoz, ami azt gondolom, hogy a hagyományokat tekintve kijár és megkövetel magának" - jelentette ki" - Raduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.
A térségben a Szűzanya tisztelete az 1440-es években kezdődött, zarándokhellyé 1567-ben a nagyerdei csata után vált. A kommunista diktatúra bukása után pedig folyamatosan egyre nagyobb figyelmet kap.
"Hogyha az UNESCO részévé válnánk, akkor úgy gondolom, hogy részesülnénk ezekben a segítségekben, aminek nagyon örvendenénk, hisz nagyon sok fejlesztési terv van" - mondta az Echo Tv-nek Asztrik atya, (Csíksomlyói Ferences Rend)
A felvételi folyamatot már elkezdték, de ez egy hosszú folyamat Kelemen Hunor román kulturális miniszter szerint.
Kelemen Hunor közölte: Elő kell készíteni történeti írásokkal, és mindenféle dokumentációval. Felkerül a védett örökségi listára ezáltal természetesen a hagyomány maga sokkal könnyebben megőrizhető és a közösséget kötelezi, hogy megőrizze.
A Hargita megyei műemlékvédelmi hivatalban jelenleg 394 objektumot tartanak nyilván, ezek 80 százaléka szakrális műemlék.

(www.nemzetihirhalo.hu)