Békéscsabán a Szabó Dezső utca 4. szám alatt 2013. június 22-én nyitotta meg kapuját a Rózsakert Piac és Kultúrtér. A csabai piac mellett sokáig egy hepehupás, gazzal sűrűn benőtt üres terület árválkodott, a helyén ma már egy alföldi tájba illeszkedő, fehér falú, piros cseréptetejű épületet találnak, ahol kellemes és kulturált környezetben vásárolhatnak a termelőktől. A részletekről Nagy Zoltánt, a piac vezetőjét kérdeztük.
- Mint azt a neve is jelzi, egyszerre piac és kulturális helyszín is. Termelői piac, a helyben termelt és előállított, lehetőleg tartósítószer és színezékmentes élelmiszerek vásártere. A kultúrtér megnevezés arra utal, hogy nem csak a vásárlásnak, hanem a közösségi életnek is helyet biztosítunk a Rózsakertben. Már az első pillanatban szembetűnik, hogy külsőségeiben teljesen más ez a piac, mint amilyet eddig megszokhattak a csabaiak, és működésében is. 

Kezdjük a végén. Hogyan működik?
- A vásárlás ugyanúgy, mint bárhol máshol, de például egy anya nyugodtan jöhet kisgyermekével is a piacra, mert ameddig ő vásárol, addig gyermekére szakemberek vigyáznak majd. A tetőtérben egy játszótér van, ahol a pólyás kisbabáktól, a tizenéves kamaszokig minden gyerek találhat magának szórakozást. Állandóan tartunk kézműves foglalkozásokat, és még pelenkázó helyiséget is kialakítottunk. Az emeleten gyermek vécék találhatók. Ez a szolgáltatásunk a piac nyitva tartása alatt folyamatosan megtalálható.
 
- És ha apa is jön?
- Ameddig felesége vásárol, a gyermeke játszik, addig beülhet a piac vendéglőjébe, és kulturált körülmények között, kényelmesen várhatja meg, amíg befejeződik a családi bevásárlás. Határozott szándékunk, hogy a vendéglőbe alkalmanként olyan programokat szervezünk, amelyek nem csak a Rózsakert Piac vendégeit érdekelhetik.
 
- Egyértelműen látszik, hogy külsőségeiben is eltér a megszokott piacoktól…
- Így van. Az épülthez Nyugat-Európa legkedveltebb kisvárosi piacai nyújtottak mintát. Nem titkolt szándékunk, hogy az új termelői piac kedvelt turisztikai célponttá váljon, hasonlóan a világhírű budapesti Vásárcsarnokhoz. Például számítunk a Gyulán nyaraló vendégekre is, ha átjönnek Csabára, feltétlenül iktassák be programjukba a Rózsakert Piac meglátogatását is.

- Ők például mit találhatnak majd itt?
- Például kézműves csabai kolbászt, kézműves házi sajtot, házi mézet, lökösházi kenyeret, lángost, kiváló minőségű termelői árukat és egy kiváló, elegáns halvendéglőt is, ahol elegáns, kényelmes körülmények között csemegézhetnek a helyben készült halételek között. A csabai Szamos Vendéglő halértékesítő részlege teljesen ideköltözik hozzánk.

- Milyen nyitási akcióval készültek?
- Száz  forintos nyitási akciónkkal az őstermelőket támogatjuk. Az akció keretén belül a Rózsakert Piac udvarán száz forintért bérelhetnek elárusító asztalt egy napra. Úgy gondolom, hogy ez igazán csábító lehet minden őstermelő és gazdálkodó számára.
 
További információ: www.facebook.com/RozsakertPiac