A globalizációról szóló irodalom könyvtárakat tölthetne meg, a 'globalization' hívószóra egy internetes keresés közel 3 millió találatot eredményez. Körülbelül annyit, mint a 'socialism' és a 'capitalism' együttvéve.

Naomi Klein No Logo című könyve nem egy a sok közül. Megjelenése pillanatában bestseller lett, a The New York Times kissé talán fellengzős definíciója szerint „az antiglobalizációs mozgalom bibliája". Az elmúlt négy évben 18 nyelven jelent meg. Fontos könyv tehát, és ezért fontos kiadni magyarul is.

A No Logo elsősorban a mai globális fogyasztói világ társadalmi, kulturális és gazdasági problémáival foglalkozik. Elindul a leginkább láthatótól: a reklámoktól, bemutatja a reklámbiznisz szédítő felfutását, az életünket behálózó marketingpraktikákat, majd elemzi azt, ami e mögött van: a foglalkoztatottság csökkenését, a munkavállalók kiszolgáltatottságának növekedését a fejlett államokban, a szegény országok munkásainak kizsákmányolását, a közterek (iskolák) vállalatok általi kisajátítását, az élet- és választási lehetőségek szűkülését. Végül, ami igen érdekes, kitér azokra a civil és ellen-kulturális mozgalmakra is, amelyek a fogyasztói világgal, a konzumerizmussal szemben igyekeznek üzeneteket megfogalmazni, alkotásokat létrehozni, vagy alternatív életlehetőségeket kialakítani.
A No Logo elemző, adatokra támaszkodik ugyanakkor élvezetes, „történetmesélő" stílusban megírt mű. Olyan könyvről van szó, amely számottevő sikert aratott a tengerentúlon, és európai kiadásai is nagy visszhangot keltettek. A No Logo egyik erőssége közérthető nyelvezetében, és (a szó jó értelmében vett) újságírói stílusában rejlik. Naomi Klein, a szerző kanadai újságíró, aki elsősorban az alternatív, független sajtónak dolgozik. Könyvének nagy része személyes élményekre, riportszerű beszámolókra alapul. Klein elment egy fülöp-szigeteki „vámszabad területre" és beszélgetett a multinacionális cégeknek fillérekért dolgozó munkáslányokkal; bemutatja a Montreal-ban tevékenykedő „adbuster"-eket, akik az óriásplakátok átfestésével üzennek a nagy cégeknek; a McDonald's által beperelt angol környezetvédőket; és így tovább. Még azokat a fejezeteket is konkrét vállalatokról, esetekről szóló „sztorikkal" teszi érthetővé és - ne tagadjuk - szórakoztatóvá, amelyekben egyébként statisztikai adatok alapján fest képet a reklámipar felfutásáról vagy a munkaerő-piac drámai átalakulásáról.
Magyarországon napjainkban kezdenek kibontakozni a multinacionális vállalatok magatartását élesen bíráló társadalmi vélemények. Éppen ezért fontos egy olyan mű megjelenése, amelyik megalapozott adatokkal, és egyben szemléletesen, sok példával, konkrétumokon keresztül mutatja be és érteti meg a globalizáció és a nemzetközi márkák mögött álló mamutvállalatok társadalmi valóságát.

A No Logo vitákat vált ki, és mozgalmakat képes elindítani. Ránk is vonatkozik, itt, Magyarországon, mivel a globalizáció már bennünket is elért. Ha más nem, a korszellem diktálja, hogy foglalkozzunk vele, gondolkodjunk róla, alkalmazkodjunk hozzá, ellenezzük, vagy alternatíváit keressük.
Egy internetes keresés a No Logo hívószóra több mint 10 millió találatot eredményez. Kétszer annyit, mint Marx, Mao és Marcuse együttvéve. Itt az ideje elolvasni.


A No Logo 10% árengedménnyel, 3550 Ft-ért (amely a postaköltséget is tartalmazza) megrendelhető közvetlenül a kiadótól: www.nologo.hu. Ugyanitt még több információ a könyvről és a No Logo mozgalomról.

"

http://www.tudatosvasarlo.hu/