Jobb kezében aranyalma,
Bal kezében aranyvessző;
Fel-felhajtja, megzúdítja,
Zúg az erdő, zeng a mező.
 
A teremtett világgal együtt köszöntve Jézust, a Fényfit, szívből jövő ének- s zeneszóval nekünk is átnyújtja most második karácsonyi lemezét a magyar énekmondó- és népdalhagyomány útját híven járó Kecskés együttes. A XV-XIX. században kódexekben és énekes gyűjteményekben lejegyzett adventi és karácsonyi imádságainkat, énekeinket korabeli hangszereken (furulyákon, dudán, zergekürtön, lanton, kobzon, hárfán, tekerőn) szólaltatják meg. Velük együtt csendülnek fel népdalaink és népi betlehemeseink égig érő dallamai. Zenélésük hagyja, hogy Kárpát-medencei zenei-énekes hagyományunk a maga folytonos egységében megmutatkozzék.

„Karácsonykor az Ég és a Föld lakodalmát üli. Eleink is tudták: a sötétség után új fény reménye gyúl. A résztvevők hangos citerák mellett örültek, mulattak. Víg ünneplésre ösztökélve Szent Dávid 149. és 150. zsoltára cimbalmot, dobot, kobzot, hegedűt, citerát stb. sorol fel a muzsikaszerszámok közül a teremtő Istent dicsérő „hangulat” emelésére. Az egyszerű pásztorok kedvelt, időt múlató hangszere, a tilinkó és a furulya az ünneplésben kiemelt szerepet kap. A Szentírást ismerők között köztudott, hogy a teremtéskor az Atyaisten saját lelkét lehelte Ádámba, az első emberbe. A lélegzés és a lélek szoros jelentése a magyar nyelv ősiségét igazolja. A furulya életre keltéséhez abba levegőt, lelket kell fújni, mely a hangszer istenes, kissé mitikus kapcsolatára utal. Testünk tehát a Szentlélek temploma, melynek környezetét, a templomudvart /a cintermet/ az ünnep közeledtével „felszántjuk”, kitisztítjuk, kifújjuk a bút s bánatot, hogy jobban értsük az Igét, hogy azt minél mélyebbre szívjuk magukba. Vidéki templomokba az éjféli misére nemrégen még beengedték a betlehemesek csapatához verődött, kissé kapatos dudásokat.” (L. Kecskés András lantos – érdemes művész)
  
A 2012. esztendő adventjén készült lemez megrendelhető a Pro Musica Antiqua Hungarica Danubiana Egyesületnél:
Pastinszky Antikvárium
2000 Szentendre, Ignatovity u. 2.
Tel.: 26 / 310-429; 20 / 591-1161; 70 / 930-0850
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.