„Magyar ízek, hagyományosan”
főzőverseny a mezőmegyeri Mihály-napi Vigasságok című rendezvényen, 2009 szeptember 26-án, az Arany János Művelődési Ház udvarán!



A főzőverseny célja:
- a hagyományos csabai (megyeri) ízek és a korabeli hagyományok alapján gasztronómiai különlegességek bemutatása
- amatőr, de annál lelkesebb szakácsok bemutatkozása, a hagyományőrzés, a barátság és a vidéki vendégszeretet jegyében
- a szakmai és a látogatói elismerés alapján hagyományőrzés a klasszikus ízek felelevenítése és megőrzése céljából, a vándorserleg elnyerése

Versenykiírás:
2009. szeptember 26.

Hagyományos magyar, elsősorban csabai (megyeri) ételek készítése lehetőleg mesterséges ételízesítő hozzáadása nélkül, lehetőleg korabeli eszközök felhasználásával.

A főételt fatüzeléssel, bográcsban, szabadtűzön, nyárson, roston lehet elkészíteni. A versenyre nevezni a helyben elkészített főétellel és jellegzetes, hagyományos italokkal valamint süteményekkel lehet. Az italokat és a süteményeket minden nevező elkészítheti előre, saját otthonában.

Nevezni 2009. szeptember 23-ig a kitöltött nevezési lap leadásával, elküldésével lehet a Kultúrban (Arany János Művelődési Ház 5600 Békéscsaba VII. ker. Kossuth u. 1.
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Nevezési feltételek


- Nevezési díj nincs.
- Minimum öt adag ételt kell készíteni, melyből 3 adagot a zsűri részére kell kínálni, tálalni.
- Hentesáru felhasználása esetén a húsok eredetét számlával kell igazolni!

- A rendezőség biztosítja:
- tüzelőanyagot (fát) *
- hulladékgyűjtőket
- ivóvizet
- díjakat
- evőeszközöket, tányérokat, tálakat *
* - amennyiben szükséges, lehet sajátot is hozni.

- A nevezőknek kell biztosítani:
- a főzéshez szükséges alapanyagokat és fűszereket
- a főzéshez szükséges technikai eszközöket

A zsűri az értékelésnél figyelembe veszi a következőket (értékelési szempontok):

- nyersanyagok (15 pont)
- fűszerek (10 pont)
- technológia (10 pont)
- tálalás, díszítés (10 pont)
- higiénia (10 pont)
- ötletesség, ruházat, „körítés” (10 pont)
- az elkészített ételhez kínált italok és sütemények (10 pont)

- Fogyasztás:
- A zsűri részére biztosítani kell 3 adagot az elkészített ételből, és ha van az italból, desszertből
- Baráti társaságok részére korlátlanul a szakácsok meghívása alapján.
- Az elkészített ételeket pénzért kínálni TILOS!

A helyszínen mosogatási lehetőség van. Aki igénybe veszi a Kultúr evőeszközeit, tányérjait, stb… annak a mosogatás kötelező, aki saját evőeszközeit, tányérjait, stb… használja, annak nem.

Díjazás:

- Az első helyezettnek: Vándorserleg
- mindhárom helyezettnek: arany-, ezüst- és bronz érem
- a közönségdíjasnak: ajándékkosár
- minden résztvevő emléklapot kap, és…
- lesz egy különdíj is.