„Magyar ízek, hagyományosan” főzőverseny a mezőmegyeri Mihály-napi Vigasságok című rendezvényen, 2009 szeptember 26-án, az Arany János Művelődési Ház udvarán!

 A főzőverseny célja:

- a hagyományos csabai (megyeri) ízek és a korabeli hagyományok alapján gasztronómiai különlegességek bemutatása

- amatőr, de annál lelkesebb szakácsok bemutatkozása, a hagyományőrzés, a barátság és a vidéki vendégszeretet jegyében

- a szakmai és a látogatói elismerés alapján hagyományőrzés a klasszikus ízek felelevenítése és megőrzése céljából, a vándorserleg elnyerése


 
Versenykiírás:


Hagyományos magyar, elsősorban csabai (megyeri) ételek készítése lehetőleg mesterséges ételízesítő hozzáadása nélkül, lehetőleg korabeli eszközök felhasználásával.

A főételt fatüzeléssel, bográcsban, szabadtűzön, nyárson, roston lehet elkészíteni. A versenyre nevezni a helyben elkészített főétellel és jellegzetes, hagyományos italokkal valamint süteményekkel lehet. Az italokat és a süteményeket minden nevező elkészítheti előre, saját otthonában.

Nevezni 2009. szeptember 23-ig a kitöltött nevezési lap leadásával, elküldésével lehet a Kultúrban (Arany János Művelődési Ház, 5600 Békéscsaba VII. ker., Kossuth u. 1.

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 
Nevezési feltételek:
 
-          Nevezési díj nincs.

-          Minimum öt adag ételt kell készíteni, melyből 3 adagot a zsűri részére kell kínálni, tálalni.

-          Hentesáru felhasználása esetén a húsok eredetét számlával kell igazolni!

 

A rendezőség biztosítja:

- tüzelőanyagot (fát) *

- hulladékgyűjtőket

- ivóvizet

- díjakat

- evőeszközöket, tányérokat, tálakat *

* - amennyiben szükséges, lehet sajátot is hozni.

 

A nevezőknek kell biztosítani:

- a főzéshez szükséges alapanyagokat és fűszereket

- a főzéshez szükséges technikai eszközöket

 

A zsűri az értékelésnél figyelembe veszi a következőket (értékelési szempontok):

- nyersanyagok (15 pont)

- fűszerek (10 pont)

- technológia (10 pont)

- tálalás, díszítés (10 pont)

- higiénia (10 pont)

- ötletesség, ruházat, „körítés” (10 pont)

- az elkészített ételhez kínált italok és sütemények (10 pont)

 

Fogyasztás:

- A zsűri részére biztosítani kell 3 adagot az elkészített ételből, és ha van az italból, desszertből

- Baráti társaságok részére korlátlanul a szakácsok meghívása alapján.

- Az elkészített ételeket pénzért kínálni TILOS!


A helyszínen mosogatási lehetőség van. Aki igénybe veszi a Kultúr evőeszközeit, tányérjait, stb… annak a mosogatás kötelező, aki saját evőeszközeit, tányérjait, stb… használja, annak nem.


Díjazás:

- Az első helyezettnek: vándorserleg

- mindhárom helyezettnek: arany-, ezüst- és bronz érem

- a közönségdíjasnak: ajándékkosár

- minden résztvevő emléklapot kap, és…

- lesz egy különdíj is.

 

Nevezési lap


Név:.………………………………Csapat esetén a csapat neve…...…………………………...

Cím:……………………………………………………………………………………………...

Telefonszám: …………………………………E-mail:………………………………………...

Vendéglátóipari foglalkozás:             igen                             nem

Szakács:                                             igen                             nem

Evőeszköz, tányér, stb… igény (megnevezés/db): ……………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………...

Az étel (ételsor) pontos megnevezése: …………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………...

Felhasznált alapanyagok és fűszerek megnevezése: …………………………………………… …………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………….…………

Megjegyzés: ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………......…………………………………………………………………………………………………

A versenykiírásban szereplő feltételeket megismertem, tudomásul veszem és betartom.


Nevezési határidő: 2009. szeptember 23.

Dátum:……………………………….

Aláírás:……………………………..