:: Életfa :: Népmese :: Búcsújárás :: Mennyezet :: Világegyetem ::

Hírlevél

Iratkozz fel hírleveleinkre és minden új hírről értesülni fogsz.
A feliratkozás mentes minden kötelezettségtől, arról bármikor le lehet iratkozni. Köszönjük, ha velünk tartasz.
Kövesd híreinket
itt, Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz itt Iratkozzon fel rss értesítőnkre! és itt Kövessen a Twitteren!

BejelentkezésPartner oldalak

Statisztika

websas.hu Google PageRank

QR-kód

Kövesd mobilon is a Naputat!
qr-kod
Mi ez? Tudnivalók a QR-kódról.
Kezdőoldal Kultúra


Világraszóló mesekiállítás nyílt a MÜSZI-ben PDF Nyomtatás E-mail
Síppal, dobbal, fuvolaszóval június 11-én megnyitotta kapuit a Hét Határon Nemzetközi Meseprojekt kiállítás a Blaha Lujza téri MÜSZI-ben. Az Ünnepi Könyvhéttel párhuzamos kiállítás eszmeiségében csatlakozik a Gyermekkönyvnapok programjaihoz. A tárlat június 22-ig látogatható.
Bővebben...
 
Júliusban mutatják be a Vazul vére című rockoperát PDF Nyomtatás E-mail
Rockoperát írt Vörösmarty Imre, a Rómeó Vérzik zenekar volt gitárosa; a Vazul vére című művet júliusban Budapesten is bemutatják. A mű a magyar történelem egy viszonylag kevéssé ismert korszakát mutatja be új szemszögből.
Bővebben...
 
Rekordot döntöttek a magyarok Washingtonban PDF Nyomtatás E-mail
 
A Smithsonian Folklife Festival (SFF) történetében rekordot döntött a Magyarország részvételével megtartott rendezvénysorozat látogatottsága, és az amerikai függetlenség napján eladott magyar ételek és italok mennyisége is felülmúlta a korábbi csúcsokat – jelentette ki az MTI-nek a fesztivál zárónapján Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.
Módosítás dátuma: 2013. július 10. szerda, 10:18
Bővebben...
 
Mónus József világrekorddal nyert Törökországban PDF Nyomtatás E-mail
Mónus József magyar íjász világcsúccsal győzött a török nyílt bajnokságon a távlövésnek abban a versenyszámában, amelyben 50 fontnyira korlátozzák a megengedett húzóerőt. A hazai szövetség beszámolója szerint 14 ország versenyzői vettek részt a Gümüshaciköyben rendezett eseményen, amelyen Mónus József az említett kategóriában 467 méterrel állított fel új rekordot saját készítésű íjjal és vesszővel. A hagyományos íjászat törökországi seregszemléjén további magyar sikerként a férfiak összetett versenyében Terman Szilárd bronzérmet szerzett, míg a juniorok mezőnyében Posta Donát a második, Posta Csongor pedig a harmadik helyen végzett.
Bővebben...
 
Duna átlövési rekordkísérlet Solton – Solt Nagyfejedelem tisztelete PDF Nyomtatás E-mail
A hagyományőrző íjjal távlövő világrekorderünk, Mónus József újabb rekordkísérletre készül. A Solton május 19-én megrendezésre kerülő Solt Nagyfejedelem Emléktalálkozó alkalmával, a Duna fölött átívelő céllövéssel egy újabb világrekordot kísérel meg felállítani. Ezzel az 550 méter feletti lövéssel az őseink és különösen Solt fejedelem előtt kíván tisztelegni. A Solt Révbér-pusztán megrendezésre kerülő Solt Nagyfejedelem Emléktalálkozó már hagyománynak számít. A 2013-as ünnepnap a XI. Solti Pünkösdi Vigadalom keretében kerül megrendezésre, többek között a Révbéri Lovascentrum, a Solt Fejedelem Hagyományőrző Csoport közreműködésével és a Magyar-Turán Alapítvány támogatásával.
 
Solt Nagyfejedelem
 
Solt (Zolta) Nagyfejedelem Árpád vezérlő Nagyfejedelmünk legkisebb fia volt. A későbbi krónikák szerint Ő követte a fejedelmi székben Árpádot, miután bátyjai a hazáért vívott harcokban elestek. Legidősebb fivére Levente (Liüntika) az Al-Dunánál a honfoglalást biztosítva esett el. A dicsőséges 907-es pozsonyi csatában, és a csatát követően, pedig Tarhos (Tarhacsi), Üllő (Jelek) és Jutas (Jutocsa) hősi halált halt, majd később maga Árpád is. A krónikások szerint Solt lett a Nagyfejedelem, 40 évig uralkodott 907-től 947-ig. Nagyfejedelemségének tényét néhány történész kétségbe vonja, mindenesetre a magyar hagyományokban Nagyfejedelemként őrizzük emlékét. Ráadásul a későbbi Árpád-házi királyaink is az Ő vérvonalából származnak, hiszen fia a harcos és bölcs Taksony biztosan Nagyfejedelem lett, az Taksonynak a fia Géza fejedelem volt, az ő fia pedig Vajk, a későbbi I. István király. Fejedelmi központja a mai Solttól délre a későbbi Bodrog vármegye területéig húzódott.
 
Solt település, mint hatalmi központ
 
A rendezvénynek helyszínt adó korábbi fejedelmi központ, a mai Solt város, az egykori Solt-szék  Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye nevében is fennmaradt. A fejedelmi központban Géza fejedelem megkezdte a későbbi királyi birtok kiépítését. Solt volt az Árpád korban Fejér megye, Duna – Tisza közötti székhelye. A település külön érdekessége, hogy Soltnál nagy kiterjedésű avar temetőt is találtak 1983-ban.

A solti Tételhegyet egykor mocsarak vették körül, így jól védhető volt ez a stratégiailag fontos terület, mely kereskedelmi utak központjában helyezkedett el és fontos dunai átkelőhelyként is ismerték. Ezért számos történelmi korszakban is hatalmi központként szolgált. Több régészprofesszorunk szerint Solt – Tételhegy kora avar korban kagáni székhely lehetett. Természetesen a honfoglalás korszakából is szép leletek kerültek elő a Tételhegyről. A kutatókat máig foglalkoztató kérdés, a korai Árpád kori uralmi központjának meghatározása, a kalocsai érsekség, illetve Fejér megye és Solt székének kialakulása.

Hagyományőrzés
 
A helyi hagyományőrzők kezdeményezésére kerül megrendezésre a ötszörös világrekorder – hajdúnánási íjász – Mónus József rekordkísérlete. Solt Fejedelem Hagyományőrző Csoport nemrég alakult, és komoly megtiszteltetésnek vették, hogy Mónus József 2012. decemberében elfogadta a meghívást az íjászversenyükre, ekkor született meg a Duna átlövési rekordkísérlet ötlete.
 
A rendezők azt szeretnénk elérni, hogy a magyarság megismerje és átérezze dicső múltját, hogy tisztábban lássa saját történelmét, hogy büszke legyen őseire, és ezt a szellemiséget örökítse át utódaira. Ezért bátorítunk mindenkit, hogy jöjjön el Soltra, és érezze jól magát a rendezvényen, és újra találjanak egymásra nemzettársaink!
 
Forrás: kurultaj.hu
 
„Az igazi élet maga a végtelen szabadság” – interjú a Vágtázó Halottkémekkel PDF Nyomtatás E-mail
Egyszer valaki azt mondta Grandpierre Atillának, hogy Amerikában mindenki olyan zenét szeretne játszani, mint ők, de nem tud, mert ott nincs meg hozzá a szellemi, történelmi háttér. Magyarország ugyanakkor erőt ad. A VHK üzenetein a titkosrendőrök is elgondolkodtak. Több mint egy évtized után adott ki tavaly év végén új lemezt a kultikus Vágtázó Halottkémek (VHK). A láthatóan és hallhatóan csúcsformában lévő zenekarral pécsi koncertjük után beszélgettünk többek között arról, hogyan lettek Jimi Hendrix-feldolgozás zenekar helyett Vágtázó Halottkémek, és hogyan vált 400 német magyarrá a Hunok csatája hatására.
Bővebben...
 
„Ez a Haza erősebb mindennél” - interjú a Téka-díjas Harangozó Imrével PDF Nyomtatás E-mail
A Téka-díjat 2013-ban, január 26-án Szamosújváron – a Téka Alapítvány és a Kaláka Néptáncegyüttes 20 éves jubileumi gálaműsorán – Harangozó Imre néprajzkutató, az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke vette át. A három esztendeje alapított kitüntetéssel azoknak a tevékenységét ismerik el, akik évek során kitartóan és következetesen támogatták az alapítvány munkáját, nem csupán hivatali, hanem szoros emberi kapcsolatot is kiépítettek a mezőségi magyar közösséggel. Az elmúlt években a díjat Csete Örs, az Apáczai Közalapítvány igazgatója; Varga Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma főosztályvezetője; dr. Entz Géza, a Pro Professione Alapítvány elnöke; Goldschmied József, a Hungarofest Égtájak Irodájának volt igazgatója; valamint Kötő József erdélyi magyar politikus, Erdély magyar közéletének meghatározó személyisége kapta meg. Békés megyei újkígyósiként hogyan került kapcsolatba Mezőségben élő szamosújváriakkal – tettük fel az első kérdést Harangozó Imrének. 
Bővebben...
 
Petőfi Sándor emlékére - Hamvaidnak elhozása véget PDF Nyomtatás E-mail
Petőfi Sándor születésének 190. évfordulóján azzal az elhatározással emlékezünk meg a költőről, hogy nem nyugszunk bele eltűnésébe: földi maradványait felkutatjuk, és méltó módon eltemetjük a Haza földjébe. Szándékunk alátámasztására álljon itt az MVSZ Petőfi Sándor Bizottsága koordinátorának, az MVSZ elnökhelyettesének Fuksz Sándornak előadása, amely 2012. augusztus 19-én hangzott el a Magyarok VIII. Világkongresszusán, a Petőfi Sándornak szentelt konferencián. 
Bővebben...
 
Molnár V. József Magyar Örökség Díjas! PDF Nyomtatás E-mail
Molnár V. József 2012. június 23-án megkapta a Magyar Örökség Díjat. Ez az első olyan hivatalos elismerés, amely eddigi életművét a legmagasabb szinten értékelte. Az átadás helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia díszterme volt. Ez az első lépés afelé, hogy a hivatalos tudományosság végre komolyan vegye a magyar hagyomány és őstörténet kutatók immár több évtizedes munkásságának eredményeit. Reméljük, a sor folytatódik!
 
A díj átadásáról a Vezér Tv felvétele itt látható: 

Bővebben...
 
Félezer új népmese az ESTi MeSe VáR-ban PDF Nyomtatás E-mail
Négy önkéntes egy havi munkájának köszönhetően félezer újonnan digitalizált népmesével bővült a nepmese.hu oldalon az ESTi MeSe VáR. A honlap fenntartója, az Életfa Kulturális Alapítvány tavaly decemberben részt vett a munkaügyi központ békéscsabai kirendeltsége tavaly decemberben megtartott szociális állásbörzéjén. Itt 11-en jelentkeztek önkéntes munkára, a népmesék digitalizálásra az alapítvány a négy legalkalmasabbat választotta ki: Eke Krisztinát, Kalász Beátát, Ramotai Brigittát és Valkovszki Erikát. A szervezet velük egy hónapra kötött szerződést, őket szkennelésre is alkalmas nyomtatóval látta el. 
 
Munkájuk eredményeként Benedek Elek klasszikusa: a Magyar mese- és mondavilág valamennyi szövege felkerült a honlapra, ezen túl bukovinai székely, illetve más népek meséivel is gazdagodott ez egyre látogatottabb honlap. 
 
Az Életfa Kulturális Alapítvány ezúton is köszöni az önkéntesek értékes és lelkiismeretes munkáját! 
 
 
Elkészült Makovecz főműve PDF Nyomtatás E-mail
Ami Párizsnak az Eiffel-torony, Rómának a Colosseum, az nemcsak Makónak, hanem Magyarországnak az új makói gyógyfürdő épülete - fogalmazott Kovacsics Imre, az üzemeltető SPA Holding vezérigazgatója.  Bár a gyermekét minden szülő dicséri, kétségtelen, hogy a Makovecz-féle új makói fürdő tényleg remek alkotás.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
Secured by Siteground Web Hosting