A Feszty Árpád Művelődési Parkban közösségi összefogás eredményeként épül Szent Vendel kápolnája.
"Nagy jelentőségű dolgot, ha úgy tetszik történelmet írunk Martoson e kis magyar faluban. Idestova 40 éve több mint 180 katolikus hívő áhítozik egy kápolna után.(Napjaink szt. Miséi egy tűzoltószertárban történnek...!)"


A falu lakossága a tatárjáráskor menekült a Zsitva és a Nyitra folyók által behatárolt lápos-mocsaras, ingoványos területre, abban a reményben, hogy az majd természeti védettséget nyújt számukra. A törökdúlás idején zarándokhely volt Martos.

Az egykori - középkori templomnak már csak az alapjai sejlenek elő a földből. Sokan nem is tudják már hol volt. Szt. Vendel szobrát (a falu védőszentje)cca. 150 évvel ezelőtt a szomszédos község temploma és hívei fogadta be, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ha Martoson kápolna épülne, akkor ők azt maradéktalanul vissza is szolgáltatják!

Ennyit a "rövidke - dióhéjnyi" múltról.

A jövőt mi építjük! Ahogyan ideje van a rombolásnak a pusztításnak (hisz pusztult itt épp elég Trianon óta) úgy ideje van az ÉPITÉSNEK is.

Építjük hát Szt. Vendel kápolnáját annak rendje s módja szerint nagy buzgalommal. Már a tetőzetnél tartunk!!!Segítséget is kaptunk hozzá, mégpedig a Csáky Páltól, akarom mondani a Szlovák kormányhivataltól. A mintegy 300,000 korona viszont csak a költségek felét teszi ki. Én és feleségem a kertünket adtuk telekként, valamint öntetjük a harangot. Karácsonyra tán kész is e harang. A kápolnát szeretnénk jövő év pünkösd ünnepén felszentelni.

E kápolna több lesz önmagánál, hisz Jókai Mór, Feszty Árpád, az Ordódyak, Gárdonyi, Benczúr, Laborfalvy, Jászai, Kaffka,Dankó Pista és még nagyon sokan mások titkos kedvenc helye volt annó Martos ahol a körkép is születik.. Nem szakadhat meg a múlttal való kapcsolat, mert napjainkban könnyebb gyökértelenné válnunk mint az "átkos" alatt!

A veszély óriási. Ezért fontos nekünk ez a kápolna.

Kedves Ismeretlen Barátaink!

Szt. Vendel kápolnája mindenképpen elkészül - mert ez az Isten háza lesz! Segítségre van azonban szükségünk. Összefogásra! A pénz beszél - azt mondja viszlát! Ha viszont értelmes célra használjuk maradandó jövőt írhatunk. Most még csak egy pici falucskában Szlovákiában a Felföldön - Martoson.

Köszönjük!

Kelt Martoson, 2003-10-21 Katona István

Ha valaki segíteni kíván közös ügyünkben megteheti ezt a következő módon:

Feszty Árpád Művelődési Park - jótékonysági alap.

94661 Martos - Martovce, Szlovákia

Bank számla számunk:0211299532/0900,Slovenská sporitelna,

Komárno

E - mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.fesztypark.sk

Maroktelefon: 00421/903/472 954Megjegyzés: A hírt beküldte: Katona István