Kedves Testvérem, nem véletlen, hogy Te ezeket a sorokat olvasod. Hargita megyében a sokgyermekes családok, csupán emberi megfontolással mérlegelve, pusztulásra vannak ítélve. Isten irgalma, hogy ezek a gyerekek még nem haltak éhen és nem vadultak el, ahol egy kifli már luxus cikknek számít, minden új nap csak terhükre van, küszködnek a testet a lélekkel egyben tartani.
Amikor felmértük magánszemélyként a sokgyermekes családok helyzetét, 42 család összetételét és címét írtuk össze. Mennyi összetört sors, reménytelenség, mennyi éhes gyermek! A Gyimes völgyében olyan család is van, akiknek esetleg egy kiló puliszka jut naponta, ha jut, s nyolcan vannak rá... Teréz Anya mondta: "A legszörnyűbb szegénység a magány és az érzés, hogy senki sem szeret minket."

Közben a médiákban rég megkondultak a vészharangok, hogy a magyarság csak egyre fogy...

Amikor a szegények házába belépsz, rájössz, hogy Isten veled mennyire bőkezűen bánt, Isten jó, de konkrét választ vár tőled. S ha teszed a jót, te is számíthatsz Rá, Istent nem lehet lefizetni, Ő az Úr, a végtelen Szeretet.

Boros Károly főesperes, Csíkszereda Taploca nevű városrészének szeretett plébánosa, mindent megmozgat, hogy ezek a családok talpra álljanak, elérjenek és megmaradjanak bár a túlélés szintjére.

Szabó István családjával egy alig 2,5x3 m hazikóban lakik, nemcsak a mindennapi kenyér gond számukra, hanem a tél is, bármennyire is enyhe volt az az idén. Hetedmagával nyomorog, feleségével és 5 apró gyerekével: a legnagyobb Tibor 6 éves, István 4 éves, Attila 3 éves, Csongor 2 éves, Beáta másfél éves. Csak a férjnek van jövedelme, 480 lej, és kapják az állami gyermeksegélyt, az anyának nincs munkahelye.

Pál Ödön, a taplocai plébánia egyháztanácsosa, amit a feleségével együtt a nyugdíjukból meg tudtak tenni Jézus nevében megtették e családért: Szabó István polgárilag és egyházilag megházasodtak s mind az 5 gyerekük részesült a keresztségben, a katolikus Egyház tagjai lettek.

Ez a házikó Csíkszereda, Rét ú. 78/b alatt található. A kis udvaron fel lehet építeni egy 5x6 m-es szobát egy 4x4 m-es konyhával, egy kis manzárd szobával. Pál Ödön a hivatalokat végigjárva, elindította a "lavinát": készül a ház terve, engedélyek megszerzése, lesz faanyag-adomány, sőt lesz kaláka is az építkezésnél... Taploca összefogott.
Az építkezési anyagokat adományokból szeretnénk megvásárolni. "Úgy érezzük, mindazt amit teszünk, csak csepp a tengerben. De a tenger is kisebb lenne az a csepp nélkül." (Teréz Anya)

Akár Isten iránti hálából, akár a gyerekek iránti szeretetből, ha van lehetőséged segíteni, akkor a következő számlaszámra várjuk adományodat:

BANCA ROMANA PENTRU DEZVOLTARE, Suc. Miercurea Ciuc
Familia Kolping Toplita Ciuc
Lejes számlaszám: RO94BRDE210SV01238282100

Postai cím:
Ft. Boros Károly főesperes
Familia Kolping Toplita Ciuc
530240 Miercurea Ciuc
Str. Toplica nr. 110

További információkat a következő címen lehet kapni: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Úr Jézus Neked majd Neked is elmondhatja:
"Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek." (Mt 25, 34-36)

Isten áldjon Testvérem!
Bursuc Anna Mária OCDS

Forrás:
Erdely.ma