Szarajevótól 30 km-re északra, Visoko város közelében monumentális méretű kõpiramis található, amelyet az Amerikában élõ és dolgozó bosznia régész, Semir Osmanagic fedezett fel. Meggyőződése, hogy a projekt teljesen meg fogja változtatni Bosznia besorolását a világ régészetében.


Néhány hónapos geológiai és régészeti kutatást követően Osmanagic bejelentette, hogy a jelenlegi Visocica hegy kb. 12000 éves lépcső-szerű piramist rejt. Osmanagic, aki az elmúlt 15 év folyamán intenzíven kutatta a piramisokat Amerikában, Ázsiában és Afrikában, illetve ebben a tárgyban több könyvet is írt, úgy nyilatkozott, meglehetősen biztos, hogy megtalálta az első európai piramist, amely eléggé hasonló a Dél-Amerikaiakhoz.

A "boszniai Nap-piramis" tetején templom áll, amit Osmanagic szerint a 27000 éve élt elő-illírek építettek.

Osmanagic úgy gondolja, a következő öt évben fel fogja tárni a "boszniai Nap-piramist", sőt, feltételezi a "boszniai Hold-piramis" létezését is, amely a szomszédos Krizo hegy alatt fekhet.

A BBC szerint a Dnevi Avaz vezető boszniai újság írja:

"A piramis 100 m magas és bizonyosan tartalmaz kamrákat, valamint monumentális járatokat" A teteje kőtömbökből épült, amelyek meglehetősen fejlett civilizáció jelenlétét tükrözik" írja a napilap.

"Az ásatás üregei a felszín közelében egy fal részletét, valamint lépcsődarabokat tártak fel" jelenti ki a lap.

"A Visocica hegy nem alakulhatott ki természetes módon" nyilatkozta Nada Nukic geológus az újságnak. "Ez már jóval több, mint feltételezés, de többet várunk a további elemzéstől" összegezte.

(Forrás: http://dino.avdibeg.dk/blog/2005/10/pyramid-found-in-heart-of-bosnia.html)

Fordította: Hegedűs Imre