A kukoricából előállított üzemanyag, az etanol termelésének amerikai felfutása súlyos következményekkel járhat, növelve a szegények számát és csökkentve az élelmiszerellátás biztonságát - fejtette ki a Foreign Affairs című külpolitikai folyóirat számára írt tanulmányában két amerikai tudós.

Ford Runge és Benjamin Senauer - a Minnesota Egyetem közgazdaságtan-professzorai - szerint a kukorica árának növekedése 2,7 milliárd ember élelmezését veszélyeztetheti a Földön, azokét, akik napi két dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkeznek.

Ahhoz, hogy egy terepjáró 94,5 literes tartályát etanollal tölthessék meg, 204 kiló kukoricára van szükség: ennek a mennyiségnek a kalóriatartalma egy ember egész évi táplálására elegendő - írja a két kutató. Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig pedig 41 százalékkal nőhet. Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A szerzők számítása szerint az alapvető élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli azok seregét, akik táplálkozási problémákkal küszködnek.

Forrás: hirado.hu