Kényelmes, kompromisszumoktól mentes életet lehet élni felesleges energiapazarlás nélkül is - ezt állítják egy Pest megyei ökofalu lakói.
 
 
 
 
 
 
 
 
Napkollektorok sorakoznak a házakon és a pajta tetején is az ökofaluban. A házak mellett pedig szélerőművek állnak, amelyek szél esetén folyamatosan termelik az energiát. A Galgahévízi Ökofaluban a nap és szél energiáját használják, az elektromos energiát pedig a házakba vezetik. Heteken belül elindul a falu biogáz-üzeme is. Trágyából állítják majd elő az energiát a fűtéshez és a meleg vízhez.
 
Varga Géza, a Galgahévízi Ökofalu alapítója az M1 Híradójának elmondta, hogy a tehenek trágyájából a biogázteleppel vonják majd ki a metánt. A metánnal hajtják aztán a gázmotort – egy 40-50 kilowatt kapacitású motor – amivel pedig el tudják látni elektromos árammal az egész telepet.
 
Nemcsak az energiát, az élelmiszert is maguk termelik meg Galgahévizen. Az ott élők szerint azzal is energiát spórolnak, hogy a zöldséget nem áruházláncokban vásárolják. Ahhoz ugyanis, hogy a boltba eljusson például a paradicsom vagy a paprika, esetenként ezer kilométeres távot tesznek meg a kamionok: ez pedig üzemanyagot fogyaszt és szennyezi a környezetet – mondják. A vegyszereket is kizárták az ökofalu háztartásaiból.
 
Az ökufaluban állatokat is tartanak, így a hús és tejtermékek előállítása sem jár pluszenergiával. Nincs hulladék, a biogazdaságban melléktermék van, ami komposzttá válik és a komposzt visszakerül a talajba, ahol újratáplálja a talajt, gazdagítja a humuszréteget és ezzel javítjuk a talajnak a vízellátását – meséli a falu egyik biokertésze.
 
A galgahévizi ökofalut úgy építették, hogy fokozottan figyeltek a környezetvédelemre. Amikor majd ősszel beindul a biogázüzem semmilyen pluszenergiára nem lesz szükségük - mindent maguknak állítanak elő.
 
Forrás: hirado.hu