Beszámoló egy sárkányfűárus élményei alapján.

     Visszaemlékezve, hogy is jutottam el erre a rendezvényre, nem csupán egy plakát villan fel az emlékeimben. Az előtörténetben sok lelkes magyar ember szerepel, akikkel az elmúlt fél évben ismerkedtünk meg a lakókörnyezetünkben. Ezek az emberek mind a Magyarok Szövetsége tagjai. Hiszik, hogy alulról szerveződve új közösségek születhetnek meg, amelyek képesek elsajátítani, megőrizni és továbbadni a régiek tudását, hagyományait, ezek pedig túlélésünk zálogai lehetnek. Csak akkor tudunk magyarok maradni, ha magyar értékeinket képesek vagyunk megtartani. Mi ugyan nem vagyunk tagjai a szövetségnek, mert az ország problémájának megoldásával kapcsolatos elképzelései nem teljesen egyeznek a mieinkkel, de a helyi összefogást nagyon fontosnak tartjuk. Többször vettünk részt Magyarok Vásárán saját termékeinkkel, amit a régiónkban szerveztek ugyancsak a szövetség tagjai. Amit ezeken a vásárokon tapasztaltunk, az nem volt magyarországi viszonylatban hétköznapi. Az önzetlenség, a segítőkészség, a nyitottság és az együttműködésre való törekvés lengte körül ezeket a rendezvényeket. Egy ilyen alkalommal vetették fel nekünk, hogy nem szeretnénk-e részt venni a termékeinkkel ezen az Országos Gyűlésen.


A szervezés során is csak azzal szembesültem, hogy a környezetünkben mindenki teljes mértékben elkötelezettje a rendezvénynek és azoknak a céloknak, amit az hivatott megjeleníteni. Már hetekkel a meghirdetett időpont előtt ott voltak Bösztörpusztán, és önkéntesként építették a hatalmas sátrakat, melyekben később előadások, gyerekprogramok, magyar találmányok, könyvek, filmek stb. voltak megtekinthetők; a színpadokat, melyek egyikén rockegyüttesek, a másikon népzenészek léptek fel; lelátókat, melyekről a vendégsereg nézhette a történelmi élőképet, a szent korona másolatának szentelését és a rengeteg hagyományőrző csoport bemutatóját; a Hét Boldogasszony kápolnát, melyben esküvők és keresztelések zajlottak.

Az összefogás ereje pedig az Isteni jelekben mutatkozott meg, nem is csoda, hogy úgy éreztem magam néha, mintha egy mesébe csöppentem volna: A hektárokban mérhető vásártéren egyből szembe jött velem egy karó a nevemmel és adataimmal. A karó egy terebélyes tölgyfa alatt állt, mögötte pedig egy méretes gallykupac. Éppen gondolkodóba estem, hogy hogyan fogok itt sátorozni, - melynek a felállításához is kéne még rajtam kívül valaki, - megjelent egy ember az erdő felől. Felajánlotta egyből segítségét. Elhordtuk a fát, lombsöprűvel kitisztította a területet, és segített a sátor felállításában is, majd eltűnt. Mikor mindent elrendeztem, úgy gondoltam, ezt a sok segítséget tovább kellene adnom mások felé. Még aznap gereblyéztem, részt vettem egy jurta és egy sátor felállításában is. Este próbáltam még elvegyülni az emberek közt, de inkább csak bóklásztam a sörsátrak között. Aztán ugyancsak elindult egy újabb mese, amikor egy gyönyörű lovon közeledett egy lovag, aki felajánlotta, hogy egy közös vacsora előtt még üljek fel a lóra. Próbálta már bárki a csillagos eget szemlélni egy ló faráról? Még van mit bepótolnotok!

20-án már kiépítettem a standot, és a délutánt a ráhangolódásra szántam. Estére egy kicsit el is fáradtam, és lehet, hogy ez okozta, hogy újabb káprázat részese lehettem! Egy régi barátomat kezdtem el keresni a tömegben. Éppen tudakozódni próbáltam az egyik szervezőtől, vajon megérkezett-e már minden fellépő hagyományőrző csoport, mikor is érkezett a válasz: "Igen, de ebben a tömegben nem lesz egyszerű megtalálni." Majd valamilyen sugallat hatására elnéztem balra, és tőlem pár száz méterre ott állt és beszélgetett a keresett személy. Hasonló történeteket egész hétvégén hallhattam mások elbeszélésében. Még aznap este a párom is befutott a Jó Isten segédletével (pontosabban az előző esti lovag hozta el autóval). 21-e és 23-a között főleg az árusítással foglalkoztunk. Mivel mi feleslegértékesítést végzünk, ezért nem is a termékek eladása kapott elsődleges hangsúlyt, hanem az a szemlélet, amivel előállítjuk őket, és ahogy éljük a hétköznapjainkat.

Néha lehetőségünk volt körülnézni a vásárban is. Nem láttunk sehol giccset, bóvlit. Mindenhol a sokszínű, magyar, kreatív elme végeredményeit láthattuk azzal az arccal és kézzel társítva, aki magáénak érezte az alkotás élményét. Főleg esténként tudtunk inkább belefolyni a programokba, beszélgetésekbe. Nem szidott ott senki soha senkit, itt az emberek azt élhették át, milyen együtt lenni, együtt tevékenykedni, gondolkodni. Olyan Isteni erők mozogtak a légtérben, hogy szinte vibrált a közös akarat, a szeretet.

Szeretnénk tehát köszönetet mondani mindazoknak, akik régi ismerősként léptek oda hozzánk, és időt, energiát és sokszor pénzt nem sajnálva segítettek minket a rendezvény idején. Azt a szeretetet, amit mi ott kaptunk ezektől az emberektől, azt nem lehet kifejezni szavakban. Köszönjük a szervezőknek és minden résztvevőnek azt, hogy ott lehettünk velük, hogy megosztották velünk a pillanatot, a gondolatokat, a tudást, az ételt, az italt,....a szívüket. Aki nem volt ott, nem tudhatja, milyen magyarnak lenni hasonló közegben! A választ a Magyarok Szövetsége egyik mottója adja: "Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!"

Bócsó Renáta    Nagyszékely