Idén az épülő-szépülő Galgahévíz Ökofalu adott otthont a Nyári Élőfalu Találkozónak. A megjelentek között a falu jó néhány visszatérő vendége jött el, akik elmondása alapján az évek meghozták a fejlődés látványos gyümölcseit. Örömteli volt látni a létszámban, szorgos kezekben, házakban való gyarapodást, amely arra enged következtetni, hogy Varga Géza hajdani álma elindult a megvalósulás útján.

A szervezők aktív és buzgó készülődése ellenére a vártnál alacsonyabb volt az érdeklődés, különösen akkor, ha visszagondolunk a téli máriahalmi hatalmas érdeklődésre. Sokak bánatára több meghívott élőfalu kezdeményezés maradt távol a találkozótól. Így is akadtak azonban lelkes „elsőbálozó” fiatalok, családok, akik igyekeznek a mókuskereket hátrahagyva a természetközeli életformát választani. A megszokott péntek esti kör-bemutatkozás után a szlovákiai Zajezka képviselői tartottak képes ismertetőt közösségükről. A mintegy 50 lakost számláló csoport elsősorban a hagyományos mesterségekre, az alternatív mezőgazdaságra és építési technológiákra, művészetekre helyezi a hangsúlyt. Közben eleredt az égi áldás, melynek kopogása időnként elnyomta a felszólalók hangját. Az este beszélgetéssel végződött.

A szombat délelőtt előadások jegyében telt el, elsőként vendéglátóink mutatták be az ökofalut és a Galgafarmot, majd a többi jelenlévő élőfalu is bepillantást engedett közösségeik életébe. Talán a találkozó legnagyobb eredményének tekinthetjük, hogy Kajner Péter együttműködési lehetőséget ajánlott fel a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatala és az Élőfalu Hálózat között. A „Fenntarthatóság előörsei” projekt célja a fenntarthatóságra törekvő közösségek bemutatása, hazai hálózatuk támogatása, amelynek koordinációs feladatait a kezdeményező fél vállalta magára. A kapcsolat részletei egy későbbi megbeszélés tárgyát képezték. (Az azóta lezajlott tanácskozás emlékeztetőjét alább olvashatjátok. A szerk.)

Délután a maga valójában is megtekinthettük a Galgafarmot és körbejárhattuk az ökofalut, miközben szakértő idegenvezetőink készségesen válaszoltak kérdéseinkre. A biogazdaság boltja lehetőséget kínált a helyi ízek megkóstolására, a bátrabbak pedig játékos vetélkedőn tehették próbára képességeiket. A vacsorát követően a találkozóval egy időben zajló falunap néptánc gálaműsorát élvezhettük, a tartalmas nap méltó befejezését pedig a tábortűz melletti kellemes hangulatú beszélgetés, éneklés jelentette.

Vasárnap tovább folytatódtak a szakmai viták, eszmecserék, többek között felvetődött, hogy jelent-e feladást, áldozatot az élőfaluba költözés. A találkozó zárásaként ki-ki elmondhatta, hogy mit várt és mit kapott az összejöveteltől, milyen tapasztalatokkal gazdagodott. Az elhangzott válaszok a jövőbeli Élőfalu Találkozók szervezői számára is tanulságul szolgálhatnak