Mik azok az illóolajok, amelyek teljesen biztonságosnak a gyermekek számára? Milyen szabályokat kell betartanunk, mire figyeljünk, ha a gyerekek közelében illóolajokat használunk?


1. A legbiztonságosabb az aromavíz

      A legnagyobb biztonsággal az aroma- vagy virágvizeket lehet a kicsiknél használni. Ez az illóolaj előállítása (lepárlása) során képződött víz, amely sokkal gyengédebb, de ugyanolyan hatékony, mint az illóolaj. Babáknál használható a levendulavíz, a rózsavíz vagy a citromfűvíz.

2. Biztonságos illóolajok

      Van néhány olyan biztonságos illóolaj is, amelyeket már újszülött kortól kezdve használhatunk a babáknál is: enyhíthetik a gyerekek nyugtalanságát, a hasfájást, a megfázást és a köhögést vagy az álmatlanságot.

Ilyenek a római kamilla, a citrom, a rózsa, az eukaliptusz citriodora, a mandarin, az édes narancs, a narancsvirág, a teafa (3 hónapos kortól), a szantálfa és a levendula.

Az illóolajokat a gyerekek esetében is használhatod masszázsolajba keverve, párologtatva, borogatásként vagy fürdővízben elkeverve. Az adagolásról és a használatról tájékozódj szakembertől!

Minél nagyobb egy gyerek, annál több féle illóolajat használhatunk.


3. Sose tegyél a bőrükre hígítatlanul illóolajat!


Mogyorónyi (kb. 3 ml) bázisolajba keverj el 1 cseppet, amikor szükség van rá.


4. Masszázsolajból is a legfinomabbat!

      Ha masszázsolajat készítesz vagy vásárolsz, érdemes a legfinomabb olajat venni, főleg ha 3 hónaposnál kisebb babánál használod. Ilyen a makadámdióolaj vagy a sárgabarackmagolaj. Később már használhatsz mandula-, olíva-, jojoba- vagy búzacsíraolajat is, ill. ezeknek a keverékét.


5. Csak tiszta, 100%-ban természetes, minőségi, terápiára alkalmas aromavizet, illó- és bázisolajat használj!

        A boltokban nagyon sok szintetikus, mesterséges, vegyi úton előállított olajat lehet kapni, amelyek irritálhatják a babák bőrét. Illetve a természetes, növényi olajok között is előfordul olyan, amely nem jó minőségű, nincs gyógyító ereje, így hiába várjuk a változást. És anyagilag is jobban jársz, ha a minőségit veszed meg, mert jóval kevesebb kell belőle.


6. Kérj tanácsot!


        Kicsi, néhány hetes babánál lehetőleg semmilyen illóolajat ne használjunk, csak terápiás célból és szakember tanácsait követve!

Ha a gyermeked epilepsziás, sok illóolajat nem szabad használni a környezetében. Mielőtt bármelyiket használnád, kérj tanácsot szakképzett orvostól és aromaterapeutától.


7. Jóval kevesebb cseppszámban használd!


       A gyerekeknél a felnőtteknek való cseppszámnál jóval kevesebbet szabad csak használni, de ez függ az olaj fajtájától, a minőségétől is, illetve attól, mire szeretnénk használni. Egyes olajok nagyobb töménységben irritálhatják a gyerekek érzékeny bőrét, ilyen lehet pl. a citrom.  

Egy teljes felnőtt teljes testmasszázshoz kb. 10-15 ml bázisolaj szükséges, ebbe 5-7 csepp minőségi illóolajat lehet tenni. Gyereknek kevesebb bázisolaj is elég, és hozzá csak 3-5 csepp illóolaj.


Plusz egy tipp:

 

Mindennapi gyengéd „szeretetmasszázs” babáknak, gyerekeknek           Keverj össze óvatosan 30 ml bázisolajat 3 csepp mandarin-, 2 csepp levendula és 1 csepp narancs illóolajjal, majd masszírozd át lágy, simító mozdulatokkal a gyermekedet minden nap, fürdés előtt.

Utána ringató mozdulatokkal fürdesd meg, amivel még tovább fokozhatod a masszázs lazító hatását. Vigyázz, mert a baba bőre egy kissé csúszni fog, ezért határozott kézzel fogd meg, mielőtt a vízbe teszed! Az olajat ne mosd le, hagyd a baba bőrén, hogy kifejthesse hosszantartó hatását. (Ilyenkor nem érdemes semmiféle fürdetőt sem használni.)


 
Forrás és még több információ: www.illoolajok.hu - Mindennapi aromaterápia NŐKNEK