A Magyarok Országos Gyűlését 2013. augusztus 16 és 18.között immáron ötödik alkalommal rendezik meg Kunszentmiklós melletti Apajpusztán. Ezer őstermelő és kézműves vására mellett rengeteg kulturális programmal, hagyományőrző és baranta csapatok bemutatóival, magyar kultúráról szóló előadásokkal és kiállításokkal, nép- és könnyűzenei koncertekkel, ezer fős történelmi élőképpel, valamint az eddigi legnagyobb, 800 négyzetméteres palánkvárral idén is vár minden kedves érdeklődőt!

A történelmi élőkép részeként minden évben nagy szerepet kap a karikás ostor, mint a magyar embert legjobban kifejező és számunkra is az egyik legkedvesebb eszköz. Az ostor nem csak munkaeszköz, hanem fegyver is. Emellett szakrális tulajdonságokkal is bír. A magyar vidéki kultúrában a férfiembernek élete során is több funkciót kellett betöltenie a család életében. Nem csak gazdaemberként, katonaként, hanem papként is meg kellett állnia a helyét. Az utóbbi években hazánkban is egyre többen találkoztak az egyre népszerűbbé vált karikással. Közülük többen kezükbe is fogták és több-kevesebb sikerrel sajátították el az újabb és újabb technikákat, sőt sokan új cserdítési módokat, kombinációkat fejlesztettek ki. Elérkezett az idő, hogy a legbátrabbak idén másodszor egy komoly verseny formájában mérhessék meg magukat, ahol megmutathatják tudásuk legjavát. A 2013-es MOGY keretein belül a Magyar Családellátó Szolgálat és az Országos Baranta Szövetség szervezésében kerül megrendezésre az "Adjon Isten" II. karikás ostor világbajnokság.
 
A Vásárterén az odalátogatók megismerkedhetnek a magyar kézművesség termékeivel, a magyar föld kincseivel, adományaival. Megvásárolhatják, megízlelhetik a magyar míves remekeket, borokat, mézeket, édességeket. Találkozhatnak azokkal a mesteremberekkel, akik saját maguk készítik az ünnepi (ékszerek, ruhák), ügyességi (íjak, furfangos játékok), mindennap használt eszközeinket. Szót válthatnak azokkal a gazdákkal, akik termesztik, tenyésztik a később asztalra kerülő gyümölcsöket és más finomságok alapanyagait.

Részletek:  www.bosztorpuszta.hu