Kanalas Éva népdalénekes Ősi hangok Ázsia szívéből címmel filmvetítéssel és népdalénekléssel egybekötött előadást tart április 28-án 17 órai kezdettel Gyomaendrődön, a Katona József Művelődési Központban (Kossuth u. 9.) Kanalas Éva filmje Dél-Szibéria őslakos népeiről a Jenyiszej és Ob folyók forrásvidékéről, Altaj, Tuva  és Hakaszia köztársaságokról (Orosz Föderáció, Közép-Ázsia) szól.
Az alkotó így vall munkájáról: "A film főként az ott élő népek, altajiak, tuvák, hakaszok énekkultúráját mutatja be, a szakrális torokéneklést, egy altaj kizsi pár hagyományos lakodalmát, jurtaállítást, a pusztában magányosan álló köveket, kőembereket, hagyo-mányos birkavágást Handagajtiban. Hallhatjuk beszélni; Mongus Kenin Lopsant, a tuva sámánok elnökét. Végül a Nagy Szalbik kurgánnál 2006. március 21-én a tavaszi napforduló estéjén köszöntjük a Napot. A Belső-ázsiai puszták lovasnomád népei között, a Jenyiszej és Ob folyók forrásvidékén 1996-ban jártam először. Az expedíciónk fő célja az volt, hogy népdalgyűjtést végezzünk az ott élő őslakos népek között, valamint az eldugott altaji falvakban magyar népdalainkat énekelve hírt adjak a távoli rokonok-ról, Magyarországról. 2004 és 2006 között ismét gyűjté-seket végeztem e területeken a magyar állam támogatásá-val. Tanulmányoztam a még napjainkban is élő sámán-hagyományt, miközben dalaimon keresztül megismertet-tem a mai sámánokkal a magyar táltoshagyományt.”

Az előadásról további Információ:
Szonda István Tel.: 20/238-00-46
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.