F ELHÍVÁS a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2007-re meghirdetett

Mesés mesterségek alkotónapi pályázatára

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum alkotónapi hagyományait folytatva idén olyan szépirodalmi művek vagy népköltészeti alkotások illusztrációit várja, melyekben a mesterré válás vagy valamely mesterség áll a középpontban. A mester szó azt is kifejezi, hogy az illető valamiben kimagaslóan ügyes, valamit jobban tud a többieknél. A szerencsét próbáló vitéz szabólegénytől, Mátyás király vargáján vagy a helység kalapácsán keresztül a tolvaj Nyikáig sokféle mesterről olvashatunk. A velük kapcsolatos irodalmi élményektől indíttatva készítsetek síkbeli alkotásokat vagy akár kifüggeszthető cégéreket is!


A pályázat eredményeképpen bizonyára „új mestereket” is köszönthetünk a díjátadón, ami az

Alkotónapon, május 1-én (kedden) lesz.

E napon 11 órakor nyitjuk meg a beérkezett pályaművekből rendezett kiállítást a Felső-Tiszavidéken található sonkádi csűrben. A témából következik, hogy Múzeumunk mesterei is bemutatkoznak mesés helyzetekbe illeszkedő tárgyaikkal, játékaikkal mestermunkáikkal.

A 2006-ban megnyitott Felföldi mezőváros tájegységünk bővelkedik mesterekben, így a nap programja erre a területre is kiterjed.

A „mesterkélt” modort egy korabeli színésznőtől sajátíthatjuk majd el, a „szatócsképzőben” pedig az alku fogalmát, a régi mértékegységeket és árufajtákat is megismerhetjük. A „Ki, minek mestere?” játék során a mesterré válás fokozatait kézműves tevékenységek közben járhatjuk végig, miközben az inas-könyvben mindennek nyoma marad, majd ezermester-levelet is kaphat az arra jogosult. Megtudhatjuk, hogyan készül a mestergerenda, a „mesterke”-hímzés, hogyan dolgoztak a molnárok, a templomfestő asztalosok. A vásári forgatagban felkaphatjuk fejünket mesterségcsúfolókra, láthatunk mesterségtáncot, megkóstolhatjuk mesterszakácsok főztjét, de ügyeljünk a mester-tolvajokra !

Annak, aki tanácstalan, küldünk ajánlott irodalmi listát igény szerint, hogy megkönnyítsük a szülők, pedagógusok dolgát az olvasmány kiválasztásakor.


Pályázati feltételek

A különféle anyagokból és technikákkal elkészített síkbeli alkotásokat, legfeljebb A/3-as méretben paszpartuzva, a cégéreket szilárdan felfüggeszthető formában kérjük beküldeni.

Életkor: 3-18 év

Beérkezési határidő: 2007. április 6.

Kérjük, műveik hátoldalán tüntessék fel: a nevet, életkort, iskolát/óvodát, annak címét, pedagógus/szülő nevét, elérhetőségét (email, telefon), a mű címét.

A beküldött alkotásokat október 31-ig állítjuk ki. Mivel nem áll módunkban visszaküldeni őket kérjük, hogy aki szeretné megőrizni művét, az egyeztetés után személyesen vigye majd el azt!

Cím: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre, Pf. 63. 2001
Kustánné Hegyi Füstös Ilona
Telefon: 26/ 502 554
Telefax: 26/ 502 502

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kiállítás-megnyitóról, a díjkiosztóról és az Alkotónap részletes programjáról a beérkezett művek regisztrációja után mindenkit írásban értesítünk.

Maradandó irodalmi élményeket és termékeny alkotókedvet kívánok!

Szentendre, 2007. február 5.

Kustánné Hegyi Füstös Ilona
múzeumpedagógus