:: Életfa :: Népmese :: Búcsújárás :: Mennyezet :: Világegyetem ::

Hírlevél

Iratkozz fel hírleveleinkre és minden új hírről értesülni fogsz.
A feliratkozás mentes minden kötelezettségtől, arról bármikor le lehet iratkozni. Köszönjük, ha velünk tartasz.
Kövesd híreinket
itt, Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz itt Iratkozzon fel rss értesítőnkre! és itt Kövessen a Twitteren!

BejelentkezésPartner oldalak

Statisztika

websas.hu Google PageRank

QR-kód

Kövesd mobilon is a Naputat!
qr-kod
Mi ez? Tudnivalók a QR-kódról.
Kezdőoldal Határok nélkül


Elfeledett magyarok Núbiában - a magyarábok nyomában PDF Nyomtatás E-mail
Valahol  Egyiptom és Szudán határán él egy törzs. A bőrük kicsit sötét, a nyelvük pedig núbiai, mégis magyar származásúnak vallják magukat. Ők a magyarábok.
 
„Tudjuk, hogy élnek magyarok Európában. Ők testvéreink, és mindig vártuk, hogy valaki eljöjjön közülük ide mihozzánk.” (Ibrahim el Magyar, Wadi Halfa, 1935)
Bővebben...
 
Példátlan összefogás a nagy menetelés ügyében PDF Nyomtatás E-mail
A romániai magyar politikai szervezetek példátlan összefogása körvonalazódik a székelyek október 27-re meghirdetett tiltakozó nagy menetelésével kapcsolatban - mondta Izsák Balázs, a menetelést meghirdető Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke sepsiszentgyörgyi tárgyalásai után az MTI-nek. Izsák Balázs a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint a rendőrség, a csendőrség és a közlekedésrendészet helyi vezetőivel tárgyalt Sepsiszentgyörgyön és Uzonban.
Bővebben...
 
Hajdúk Etelközben - egy moldvai út emlékei PDF Nyomtatás E-mail
Az ember élete során sokszor elgondolkodik azon, mit jelent magyarnak lenni?  Úti filmekben a külföldön élő magyaroknak gyakran teszi fel a riporter is ezt a kérdést, vagy nagy ünnepeink előtt a tananyaghoz, a történelem „közelebb hozásaként” a tanár is érdeklődik a gyerekektől, akik nehezen öntik ebbéli érzéseiket, gondolataikat szavakba. Talán számukra az is kétséges, fontos-e ez manapság, amikor sokak szeme előtt a külföldi munkavállalás, a más országban való családalapítás célja lebeg. Számít-e így a kis lelkükben értékeink felismerése, tudják-e himnuszunkat meghatódva hallgatni, netán ünnepeinken teljes szívvel- vagy egyáltalán „csak” énekelni?
Bővebben...
 
Önrendelkezést Székelyföldnek - Székely Autonómiát PDF Nyomtatás E-mail
Felhívás a Székely Nemzeti Tanács-tól
 
1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. 
Bővebben...
 
Beton - Molnár Vilmos jegyzete PDF Nyomtatás E-mail
Molnár Vilmos, a "Székelyföld" folyóirat szerkesztőjének jegyzete.
 
Beton
 
Ülök a vonaton valahol Pest és Szolnok között. Purpárlé a velem szemben elhelyezkedő úrral. Mondja nekem: tetszik ám neki, ahogy beszélek, olyan érdekesen de azért mégis kedvesen ejtem a szavakat, Magyarországnak mely táján írtak be születésemkor az anyakönyvbe? Mondom neki: nem Magyarországon hanem Székelyföldön történt az eset. Homlokát ráncolja, töpreng, mondja nekem: mintha már hallott volna eme helyről, pontosan hol is található? Nem kapom fel a vizet, volt már szerencsém ilyenhez, türelmesen magyarázom: Erdélyben, Romániában. Arca felderül, végre helyére tudja rakni a dolgokat, mondja nekem: aha, szóval román vagyok.
Bővebben...
 
Az autonómia a megoldás! PDF Nyomtatás E-mail
Mi, Románia és az egyesülő Európa szabad polgárai, élve gyülekezési és szabad véleményformálási jogunkkal, az eljövendő nemzedékek iránti felelősségünk tudatában, közös akaratunk megerősítéseképpen ma, 2012. november 24-én Sepsiszentgyörgyön ismételten és elkötelezetten hitet teszünk az erdélyi magyar közösségünk és Székelyföld önrendelkezése mellett.
Bővebben...
 
Tiltakozás a verespataki bányaberuházás ellen PDF Nyomtatás E-mail
A Váralja Szövetség tiltakozását fejezi ki a kanadai-román vegyesvállalat, a Roşia Montană Gold Corporation által az erdélyi Verespatakra tervezett arany- és ezüstbánya megnyitása ellen. 
 
Tiltakozásunknak különös aktualitást ad, hogy a már tíz éve tervezett bányanyitás elé nem várt akadályok gördültek: a Roşia Montană Gold Corporation anyavállalata, a Kanadában bejegyzett Gabriel Resources gazdasági nehézségei miatt beruházásait leállítja. Emellett a romániai belpolitikai változások is újabb lehetőséget adnak arra, hogy Verespatak és környezete megmenekülhessen, folyóink tisztasága és ivóvizünk jó minősége megmaradhasson, mivel az új kormányzat már nem támogatja a bányanyitást. 
Bővebben...
 
Székelyföld: román terv egy kultúra kiirtására az Európai Unióban! PDF Nyomtatás E-mail
A román kormány azt tervezi, hogy feldarabolja Székelyföldet (egy magyar enklávé Románia területén, ahol a magyarok a lakosság 75%-át teszik ki) és a három magyar megyét három újonnan egybekapcsolt területhez csatolja, ahol a magyarok jelentéktelen kisebbséggé válnának. Az újítás egyértelmű célja a székely kultúra kiirtása a kényszerített asszimiláció eszközével, mely ugyanaz a módszer, mint Oroszország russzifikációjának a cárok által megálmodott, majd Sztálin által kivitelezett módszere. Sztálin azonban egyik esetben sem rombolt le közösségeket. Egy még Sztálin által is elismert jogot az Európai Unióban lábbal tiporhatnak?
Bővebben...
 
Nincs más út! PDF Nyomtatás E-mail
Nincs más út Székelyföld számára, mint az önrendelkezés útja. A mi feladatunk, küldetésünk ezt megjeleníteni, képviselni, és küzdeni érte, párt és ideológiai kötődések nélkül. Ezért alakult közel tíz éve a Székely Nemzeti Tanács, és ezért lep meg újra és újra, amikor a választási eredményekről faggatnak. Kétségtelen, hogy az autonómia ügye akkor áll jól, ha a székely önkormányzatok elkötelezettjei autonómiának. Hogy ebből a szempontból milyen helyzetet teremtett a helyhatósági választás, az csak a következő négy évben fog kiderülni.
Bővebben...
 
Miért mentesek a ráktól a hunzák? PDF Nyomtatás E-mail
A tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól. Ez a teljes immunitást élvező kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek.

Legfontosabb táplálékuk a kajszibarack.

Internetes oldalakon gyakran olvasható, hogy a hunza népcsoport tagjait nem sújtják az úgynevezett civilizációs ártalmak: szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek.

Kik azok a hunzák?
Bővebben...
 
Önkénteseket keres a Székely Nemzeti Tanács PDF Nyomtatás E-mail
Honlapot indított és Európa-szerte önkénteseket toboroz a Székely Nemzeti Tanács, hogy minél hamarabb összegyűjtsék a polgári kezdeményezéshez szükséges egymillió aláírást az unió legalább hét országából. Az aláírásgyűjtés akkor kezdődik, amikor elég önkéntes jelentkezik.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
Secured by Siteground Web Hosting