:: Életfa :: Népmese :: Búcsújárás :: Mennyezet :: Világegyetem ::

Hírlevél

Iratkozz fel hírleveleinkre és minden új hírről értesülni fogsz.
A feliratkozás mentes minden kötelezettségtől, arról bármikor le lehet iratkozni. Köszönjük, ha velünk tartasz.
Kövesd híreinket
itt, Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz itt Iratkozzon fel rss értesítőnkre! és itt Kövessen a Twitteren!

BejelentkezésPartner oldalak

Statisztika

websas.hu Google PageRank

QR-kód

Kövesd mobilon is a Naputat!
qr-kod
Mi ez? Tudnivalók a QR-kódról.
Közélet
Magyarország egyedülálló madárvilágának védelme a mi felelősségünk is PDF Nyomtatás E-mail
A kerecsensólyom már az ősidőktől fogva fontos szerepet játszik a magyarok hitvilágában. A tavaly év eleji madárszámlálás során kiderült, hogy 2012-2013 telén 42 sólyom maradt Magyarországon. Ez a szám azonban rohamosan csökkenhet az egyre sűrűbb madármérgezések miatt.
Bővebben...
 
Milyen lesz a növekedés nélküli társadalom? PDF Nyomtatás E-mail
Kevesebbet dolgozunk, kevesebbet utazunk, kevesebb tárgyat használunk, de azok hosszabb ideig működnek majd, a ma ismert pénz pedig eltűnik az életünkből - ilyen lesz a nem túl távoli jövő, ha megvalósul Serge Latouche francia közgazdász növekedés nélküli gazdasága. Latouche az [origo]-nak azt mondta, fel kell számolni a kapitalizmust, mert az jelenlegi formájában nem tartható fent, de ez nem azt jelenti, hogy visszatérünk a kőkorszakba.
- Növekedés nélküli gazdaság - az ön által kidolgozott elmélet szerint ez a jövő. De hogyan fog kinézni a növekedésmentes társadalom? Kis helyi közösségekben termelgetjük az élelmiszert, ruhát szövünk magunknak, és soha nem utazunk sehova? Nagyjából egy ilyen világ képe rajzolódik ki a könyvéből.
Bővebben...
 
Így lesz a csalánból luxuscikk PDF Nyomtatás E-mail
Csalántermesztésbe kezdtek a Békés megyei Vésztőn. A növény rostanyagából finom szövetet készítenek, amit luxusautók kárpitjához lehet felhasználni. A csalánnal a gyapotot szeretnék kiváltani. Akár gyógytea, krém, kozmetikum is készíthető a csalánból, Vésztőn azonban új útra léptek. A Békés megyei településen luxusautók belső kárpithuzatjának termelik a növényt, a csalán rostját feldolgozva ugyanis finom, természetes anyagú szövetet lehet készíteni.
 
Bővebben...
 
Mi a társadalmi vállalkozás? PDF Nyomtatás E-mail
Ha fogjuk a fogalom sokféle meghatározásában fellelhető jellemzőket és megkülönböztetés nélkül egy zsákba dobjuk a leggyakoribbakat, azt kapjuk, hogy a társadalmi vállalkozók
 
… innovatívak – merészek – kreatívak – kereteket feszegetnek – rendszerváltoztatók – társadalmi igazságosságot integrálók – pozitív társadalmi hatással működők – alkotók – szenvedélyesek – küldetést követők – társadalmilag érzékenyek és értékvezéreltek – együttműködők …
 
Ezeket olvasva és a mindennapi vállalkozói gondokat egy pillanatra elfeledve igazán vonzó a társadalmi vállalkozói lét.
Bővebben...
 
Vidék valutája: csodafegyver vagy ámítás? PDF Nyomtatás E-mail
2013. április 29. hétfő, 09:36
Balatoni korona, soproni kékfrank esetleg bocskai korona? Magyarország egyes régióiban ilyen pénzhelyettesítő eszközökkel is fizethetünk a helyi boltokban vagy vehetünk igénybe szolgáltatásokat. Az utalványok bevezetésének fő célja a helyi gazdaság élénkítése és a kiáramló pénzek helyben tartása volt. De van elég helyi pénz forgalomban ahhoz, hogy a célok megvalósuljanak? Vagy inkább csak a helyi identitás erősítésére szolgálnak ezek a csereeszközök?
Bővebben...
 
Halál Kishantosra - annyi az ökológiai gazdálkodás fellegvárának PDF Nyomtatás E-mail
Novembertől nem lesz egyetlen hektár földje sem a kishantosiaknak. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ halálos ítéletét hirdette ki a Nemzeti Földkezelő Alap, amikor az állami földekre kiírt pályázatokon hat másik győztesnek adta. Ács Sándorné szerint az agrártárca és a Gazdakörök elárulták társaikat azzal, hogy a földet a tőkés társaságoknak kezére játsszák. Az ökogazdaságot behintik pétisóval. Bár a törvényeket betartották, mégis „jogszerűtlenül” jártak el azért, mert nem ellenőrizték a pályázatokra jelentkezők cégeinek hátterét. Ángyán József birtokában van az a jegyzőkönyv, mely a Nemzeti Földkezelő Alap belső ellenőrzésének eredményeiről szóló beszámolót tartalmazza. Ebből az is világossá válik, hogy az ellenőrzések során, melyet az NFA munkatársai végeztek, kiderült, a pályázatokon győztesként kihirdetett vállalkozók érdeme csupán szubjektív pontokkal volt kifejezhető. 
Bővebben...
 
Közösségi mezőgazdaság: példák Európából és itthonról PDF Nyomtatás E-mail
A legjobb gazdával is előfordul, hogy tönkremegy a termése, de nem mindegy, hogy ennek a költségeit egyedül kell-e viselnie vagy megoszthatja a vásárlókkal. És egy jobb évben a többlettermésen is osztoznak. Többek között erről is szól a közösségi mezőgazdaság.  A közösségi mezőgazdaság különböző modelljei Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes tapasztalatra tekintenek vissza, de az utóbbi néhány évben egyre több magyar példát is találni: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.
Bővebben...
 
Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járnak PDF Nyomtatás E-mail
Miközben több önkormányzat is a fennmaradásáért küzd, egy kis Zala megyei falu, Nagypáli kis híján csodát tett az elmúlt 15 évben. Szinte mindent máshogy csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Mostanra csaknem megduplázták a lakosság létszámát, és NB I-es focicsapatuk is van.
Bővebben...
 
Az első hazai earthship project PDF Nyomtatás E-mail
Pázmándi Mesefalu közösségben elindított Meseovi program alapkőletétele - helyesebben alap gumikerék letétele pár hete zajlott. Nem abból az apropóból, hogy valami újat kitalálva készüljön el az építmény, hiszen Michael Reynolds, akinek  nevéhez fűződik az ötlet, már legalább 40 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni azon, hogyan lehetne a modern kor végtermékeit, a lassan lebomló hulladékokat felhasználni egy természetközelibb élethez.
Bővebben...
 
Mire való a helyi pénz? Három jó példa! PDF Nyomtatás E-mail
A Helyi Pénzek Szövetségének elnöke szerint a helyi fizetőeszköz szabadságot ad, hiszen a kibocsátók a közösség igényei szerint maguk alakíthatják a pénzek rendszerét, a felhasználók pedig szabadon dönthetnek a csatlakozásról. A papíralapú helyi fizetőeszközök kibocsátása csak az első lépés, a következő az lehet, hogy például bankkártyán is használható legyen a már létező soproni kékfrank, a balatoni és a bocskai korona vagy létrehozandó számos társuk. Ennek példái már világszerte vannak, a terület hazai szabályozása azonban jelenleg hiányzik - jelezte a témában rendezett pénteki soproni fórumon az egy hónappal ezelőtt megalapított szövetség elnöke, Varga István. 
Bővebben...
 
Mi az a közösségi vállalkozás? PDF Nyomtatás E-mail
Társadalmi és környezeti kérdésekre igyekszenek megoldásokat találni, miközben a piacon is megmérettetik magukat. Míg a társadalmi vállalkozásoknak az Egyesült Államokban már „bejáratott” szerepük van a gazdaságban, Magyarországon még csak külön jogi kategória sincs rá. A szcénában dolgozó vállalkozók relatív könnyű indulásról számoltak be, a vállalkozásuk fenntarthatósága azonban már mindenkinek komoly kihívásokat okoz.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
Secured by Siteground Web Hosting